Biblioteca Judeţeană „Bod Péter ” a realizat recent topul celor mai solicitate sau împrumutate 100 de cărţi şi al autorilor preferaţi de cititorii covăsneni, în anul 2013.

În topul realizat de Biblioteca Județeană ”Bod Péter ” din Sfântu Gheorghe au intrat în special cărți din literatura mai accesibilă și titluri aflate pe lista lecturilor obligatorii cerute la şcoală.

”Se remarcă o tendinţă crescută faţă de literatura mai accesibilă, să spunem aşa. E vorba într-o măsură destul de mare de literatura pentru copii şi tineri. În această privinţă se observă două linii destul de marcante: una este aceea privind literatura mai accesibilă, de multe ori cu umor şi aventuri – iar cealaltă linie este reprezentată de aşa-numitele lecturi obligatorii solicitate la şcoală şi sunt destul de multe titluri din acest domeniu (…) Noi ne bucurăm că citesc şi copiii şi tinerii (…) Dacă ne uităm în topul din 2012, putem observa că tendinţele au rămas cam aceleaşi”, ne-a spus vineri directorul Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs.

Pe primele locuri în topul realizat de Bibliotecă privind cele mai solicitate 100 de cărţi din anul 2013,  apar: „A Szent Johanna gimi”, de Leiner Laura; „Jurnalul unui puşti : un roman în benzi desenate”de Jeff Kinney; Însemnările unei puştoaice”, de Rachel Renée Russell”; „Marele Nate” de Lincoln Peirce; „Jurnalele vampirilor” de Lisa Jane Smith, „Ion” de Liviu Rebreanu; „Enigma Otiliei” de George Călinescu. În topul autorilor preferaţi în 2013 se află și Geronimo Stilton; Bartos Erika; Leiner Laura; Jeff Kinney; Francesca Simon, Marék Veronika; Mary Pope Osborne; Fábián Janka; Paulo Coelho.

***

Datele din 2013 arată că la Biblioteca Județeană ”Bod Péter” sunt înscriși aproximativ 7.500 de cititori.

”Avem tot în jur de 7.500 de cititori înscrişi şi avem o dinamică a activităţii asemănătoare celei din 2012 (…) Noi facem tot posibilul să-i atragem şi pe cei care nu sunt înscrişi, dar asta e doar o parte a chestiunii, pentru că pe noi ne interesează foarte mult nu doar să fie înscrişi, ci să şi vină, pentru că astfel devin utilizatori activi. Dacă se înscriu şi nu ne solicită, înseamnă că rămân doar utilizatori pasivi. E ca şi cum am planta un pom şi nu ne-am mai ocupa de el şi asta nu e bine nici pentru livadă şi nici pentru cel care aşteaptă roadele. Noi îi aşteptăm şi ca utilizatori activi, nu doar pasivi, dar ne bucurăm pentru fiecare nou înscris”, ne-a spus directorul Szonda Szabolcs.

Potrivit acestuia, Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe are aproximativ 76.000 de solicitări anuale.

Cum se face înscrierea la Biblioteca Județeană?

Cei care doresc să se înscrie, trebuie să se prezinte la sediul Bibliotecii ”Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, la  parter, la secția de împrumut.

Înscrierea se poate face pe baza cărții de identitate, iar în cazul celor sub 14 ani, pe baza cărții de identitate sau copia actului de identitate al unuia dintre părinţi sau al tutorelui. Înscrierea se poate face numai personal (cu excepţia copiilor sub 14 ani). Permisul de bibliotecă trebuie reînnoit anual și poate fi utilizat numai de cel pe al cărui nume a fost eliberat. Taxa de înscriere este una modică. Detalii privind modalitatea de înscriere și alte informații în legătură cu Biblioteca Județeană ”Bod Peter” pot fi obținute accesând site-ul acesteia, www. http://www.kmkt.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail