Noul spital de la Întorsura Buzăului oferă condiţii excelente pentru distroficii ce se tratau până acum la Vâlcele
În calitate de pacient al Centrului de Patologie Neuro-Musculară “Dr. Radu Horia” de la Vâlcele încă de prin anii ’76 (şi de fost preşedinte al Asociaţiei Distroficilor Musculari din România timp de 16 ani – nota redacţiei) am ţinut zilele trecute să văd la faţa locului cum se prezintă spaţiul repartizat bolnavilor cu dizabilităţi din incinta noului Spitalul din Întorsura Buzăului. Aceasta după relocarea celebrei unităţi medicale de la Vâlcele, unice în ţară, desfinţată între timp, mutare care a stârnit o mulţime de reacţii. Am stabilit în prealabil o întâlnire cu dl. dr. Vasile Iliuţă, directorul instituţiei, pentru a mă ajuta să-mi formez o imagine de ansamblu obiectivă asupra tuturor problemelor existente, dincolo de opiniile pro şi contra, de controversele vehemente din presă lansate în lunile anterioare. De asemenea, am ţinut neapărat să discut şi cu bolnavii internaţi aici, pentru a afla direct de la sursă opiniile lor privitoare la modul cum se prezintă situaţia în prezent.
O impresie extraordinară
Prima impresie a fost extraordinară, sub toate aspectele. Clădirea spitalului este nouă, modernă, aidoma unui… hotel, bolnavilor noştri fiindu-le alocat etajul 1. Există rampă de acces, trei ascensoare, saloanele au câte două, trei şi patru paturi, fiecare dotate cu baie proprie, terasă. Singurul inconvienent – deocamdată – pentru pacienţii imobilizaţi este acela că uşile la baie sunt prea înguste, ca atare nu se poate intra cu fotoliul rulant. Dar şi acest aspect poate fi soluţionat.
Peisajul înconjurător este de-a dreptul fascinant. Referindu-mă la tratament pot spune că este cel clasic, de întreţinere, vitaminizare, fizioterapie etc. Există sală de recuperare medicală, cu condiţii dintre cele mai bune. Bolnavii sunt încântaţi, cu o parte dintre ei am vorbit, cum ar fi Grigore Lungu – din Buzău, Nicolae Tălmaciu – din Bucureşti, Doina şi Marian Mocanu – din Vrancea, Nicolae Felix – din Ploieşti şi mulţi alţii, remarcile lor fiind extrem de favorabile referitor la condiţiile de cazare şi tratament.
Directorul spitalului – animat de cele mai bune intenţii
Directorul Spitalului, medicul Vasile Iliuţă, este animat de cele mai bune intenţii privind îmbunătăţirea confortului pacienţilor. Chiar are în vedere extinderea locurilor pentru bolnavii cu afecţiuni neuromusculare de la 50 (câte sunt în prezent) la 90, poate 100 de paturi. La demisol există un spaţiu excedentar, unde s-ar putea amenaja un mic club. Ba chiar şi o capelă de rugăciune, putând fi invitat periodic un preot pentru nevoile spirituale ale pacienţilor. Aceste amenajări ar fi foarte bune, ajutând la psihoterapia specială a distroficilor.
Se impune reluată colaborarea internaţională
În privinţa cooperării internaţionale ar fi oportună reînodarea legăturilor cu asociaţiile de caritate din străinătate cu care s-a conlucrat ani de zile. Ar fi excelent ca şi la Întorsura Buzăului să se continue frumoasa tradiţie a cooperării cu anumite organizaţii umanitare din Vest, aşa cum au stat lucrurile în ultimii 20 de ani. Toate aceste sunt extrem de necesare, deoarece noua locaţie medicală de la Întorsura trebuie să reprezinte în gradul cel mai înalt interesul bolnavilor afectaţi neuromuscular, ce nu se pot descurca singuri, nevoiţi mereu să depindă de altcineva, de aparţinători.
În acest context, se cere salutată implicarea activă a d-lui Iulian Loloiu, din Bucureşti, ca mesager important pentru promovarea acestui nou început pe lângă cadrele de specialitate de la Universitatea Bucureşti, de la Facultatea de Medicină, oameni de suflet ce au fost mereu alături de noi.
Mulţumiri publice
În încheiere, aş dori să mulţumesc public în numele meu dar şi a altor bolnavi, dar şi să o felicit pe d-na jr. Monica Sporea, managerul general al Spitalului de Cardiologie Covasna (de care aparţine acum şi Spitalul din Întorsura), ca şi pe dl. dr. Vasile Iliuţă (directorul noii unităţi medicale din Ţara Buzaielor), pentru implicarea lor directă în crearea unor condiţii extrem de bune pentru categoria de bolnavi din care fac şi eu parte. Ştim că pentru medicii noştri, la fel şi pentru asistentele medicale şi infirmierele care au profesat şi la Centrul medical de la Vâlcele, naveta zilnică constituie în noua conjunctură un impediment, însă ajungându-se la această decizie oficială, toţi trebuie să înţelegem situaţia şi să ne conformăm.
…Sperăm să ne fie tuturor în curând un pic mai bine!
Stelian Schipor, din Sf. Gheorghe, pacient imobilizat în scaunul cu rotile