Vremea  frumoasă de la sfârşitul toamnei şi începutul iernii, şi lipsa zăpezii, nu au afectat, încă,  culturile de grâu şi rapiţă însămânţate în toamna anului trecut, în judeţul Covasna

Directorul Direcţiei Judeţene  pentru Agricultură Covasna, Könczei Csaba, a declarat că vremea neobişnuit de caldă  nu le dă bătăi de cap agricultorilor covăsneni. Însă, potrivit acestuia,  dacă vremea primăvăratică nu va fi înlocuită cu un strat generos de zăpadă,  până la sfărşitul lunii ianuarie , s-ar putea să se înregistreze pierderi în ceea ce priveşte  viitoarea producţie de grâu şi rapiţă, şi în judeţul Covasna.

„La nivelul judeţului Covasna nu putem să vorbim deocamdată de suprafeţe afectate. Dacă nu o să avem precipitaţii în luna ianuarie şi o să rămână aşa cald, atunci pe la sfârşitul lunii ianuarie o să avem probleme”, a declarat Könczei Csaba.

**

Potrivit Agerpres, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a declarat că, la nivel naţional,  însămânţările realizate în toamna lui 2013 la grâu şi rapiţă au suferit, până în acest moment, pierderi irecuperabile în proporţie de 15-20% din cauza căldurii şi a secetei instalate în sud-vestul ţării şi în Moldova.

„Din varii motive, pornind de la căldura din vestul şi chiar estul României şi terminând cu seceta instalată în sud-vestul ţării şi în Moldova, producţiile de grâu şi rapiţă au suferit, până în acest moment, pierderi irecuperabile în proporţie de 15-20%. În funcţie de evoluţia vremii din perioada următoare vom vedea dacă se vor înregistra şi alte pierderi. Din cauza lipsei zăpezii şi a faptului că nu există un strat de zăpadă pe sol, riscăm să avem pierderi importante la rapiţă, în contextul în care s-a anunţat o răcire substanţială a vremii după data de 15 ianuarie. În ceea ce priveşte grâul, această cultură ar fi fost şi ea foarte afectată dacă vremea nu se răcea la timp. În ultimele patru luni, respectiv între septembrie şi decembrie, cantitatea de precipitaţii nu a fost decât de 8 litri/mp, ceea ce ar fi dus la uscarea grâului, din cauza absenţei apei din sol”, a afirmat Laurenţiu Baciu.
Potrivit acestuia, pagube s-ar putea înregistra şi la cultura viţei de vie şi în pomicultură.
„Din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă s-au pornit mugurii de la pomii fructiferi şi de la viţa de vie. Dacă vremea se va răci foarte puternic după 15 ianuarie, atunci mugurii vor îngheţa şi riscăm să nu mai avem o producţie corespunzătoare în acest an”, a mai spus preşedintele LAPAR.
Potrivit prognozei agrometeorologice, valabilă pentru intervalul 7-13 februarie, ritmul de dezvoltare al speciilor de toamnă semănate în perioada optimă va evolua normal, în special în sudul şi vestul ţării, iar rezerva de umiditate din solul agricol se va încadra în limite satisfăcătoare.
Pe fondul regimului termic din aer, mai ridicat decât în mod obişnuit, la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, procesele vegetative vor evolua în general normal, îndeosebi în sudul şi vestul ţării.

În restul zonelor agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura lent, iar în depresiuni se va menţine starea de repaus vegetativ, relevă prognoza ANM.

 

D.M.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail