Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a  precizat   faptul că prin acţiunea de explorare din pădurea Manişca Mare nu se vor scoate gaze de şist, aşa cum vehiculează membrii Grupului Indigo” din Sfântu Gheorghe.

 În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, Gheorghe Neagu  a explicat, pe baza documentaţiei tehnice depusă de firma din Ploieşti  angajaţă în acţiunea de explorare, ce anume se va face în această locaţie, respectiv : „Precizarea condiţiilor structurale, verificare şi dacă este cazul, valorificare a  acumulărilor de hidrocarburi situate în zona Manişca, situată pe flancul extrem al unităţii medio-marginale,  în apropierea zonei de contact cu pânza cutelor marginale.” Totodată, directorul APM Covasna  a adus  argumente împotriva speculaţiilor privind defrişarea pădurii pentru această acţiune întreprinsă de Amromco Energy SRL, susţinând că pe terenul respectiv pădurea era deja aproape inexistentă, fiind prezenţi doar puieţi şi câteva cioate de la copacii tăiaţi anterior. „La data verificării arborilor de pe amplasament, pe teren existau cioate şi puieţi de răşinoase. Nu s-a identificat niciun fel de habitat de interes comunitar în zonă” a menţionat Gheorghe Neagu.

Acesta a precizat că acţiunea de extragere a hidrocarburilor din zona Manişca, de pe suprafaţa de 9000 de metri pătraţi, nu presupune poluarea mediului, folosindu-se un procedeu clasic de forare. „Obiectivul proiectat are ca scop punerea în valoare a resurselor de hidrocarburi naturale necesare consumului industrial şi casnic. Forajul sondei face parte din programul naţional de asigurare a resurselor energetice ale ţării, fiind specificat clar în memoriul de prezentare că procedeul de foraj ce urmează a fi utilizat în execuţia sondei este foraj rotativ cu circulaţie permanentă a fluidului de foraj. Deci, nu sunt gaze de şist cu injectare, cu fisurare, cu acţionare hidraulică, sau alte minuni, va fi foraj clasic” a declarat directorul APM Covasna.  După terminarea acţiunii, zona va fi refăcută şi ecologizată.

Nimeni nu a reclamat nimic…oficial

 

În perioada în care se puteau face contestaţii, sesizări ori reclamaţii cu privire la forarea din zona Manişca, nimeni nu a avut nicio obiecţie, însă au existat discuţii ulterioare, neoficiale, ale grupului „Indigo”, în mod special. Astfel, pentru a nu mai exista confuzii în rândul populaţiei, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu,  îi invită pe toţi cei care sunt interesaţi de acest subiect, să se prezinte la sediul APM pentru răsfoirea documentaţiei pe care aceştia o pun la dispoziţie, fiind totodată disponibili pentru a răspunde oricărei întrebări cu privire la acest proiect.

Primăria Covasna răspunde

Având în vedere informaţiile inprecise care circulă în ultima perioadă, Primăria Covasna a dorit să-şi arate implicarea, încercând să ofere informaţii obiective şi autentice covăsnenilor printr-un comunicat adresat redacţiei noastre, cu privire la  forajul sondei 4000 Greşu, pe teritoriul administrativ al oraşului Covasna, în care se arată:  „ Lucrările în derulare au fost autorizate de către primăria oraşului Covasna prin autorizaţia de construire nr. 82/07.11.2013, ca „Forajul Sondei 4000 Greşu”.   Beneficiarul autorizaţiei este S.C.AMROMCO ENERGY S.R.L. Ploieşti, lucrările executându-se pe un teren proprietate privată (coproprietate a mai multor persoane din oraşul Covasna, moştenitori ai defunctului Munteanu Gh. Ioan), închiriată pe o  perioadă de 2 ani.  Documentaţia de autorizare conţine toate avizele şi acordurile prevăzute de lege: Aviz protecţia mediului  (Decizia de etapei de încadrare nr.58 şi 62/22.10.2013, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna);  Avizul nr. 251- C/27.05.2013 Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale;  Avizul de gospodărire a apelor nr. 149/22.10.2013 emis  de către Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa. Avizul se referă strict la determinarea posibilelor rezerve de gaze naturale convenţionale. Din informarea S.C. AMROMCO ENERGY S.R.L., precizăm că în urma realizării obiectivului de investiţie Forajul Sondei 4000 Greşu nu vor rezulta ape uzate;  Aviz pentru ocuparea temporară a terenului din fondul forestier nr. 2969/05.09.2013 emis de către Direcţia Silvică Covasna şi Ocolul Silvic Covasna.

  Documentaţia tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de construire a fost întocmită de către S.C. Jeremz ProMaiter S.R.L. Ploieşti. Proiectul de autorizaţie conţine lucrări de suprafaţă la careul pentru foraj, drum de acces, reamenajare drum forestier existent şi defrişarea terenului de 0,9 ha respectiv reinstalarea şi întreţinerea vegetaţiei vegetaţiei forestiere prin plantarea a 1000 de puieţi molid şi brad.  Decizia nr. 33/11.11.2013 a inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de vânătoare Braşov stabileşte însă că vegetaţia forestieră nu se defrişează.

Necesitatea şi oportunitatea investiţiei: Conform documentţiei, forajul sondei face parte din Programul Naţional de Asigurare a Resurselor Energetice, şi are ca scop cercetarea formaţiunilor structurale la nivelul Miocenului şi Oligocenului (până la adâncimea de 3620 m) pentru confirmarea prin probe de producţie a conţinutului de hidrocarburi (substanţă minerală fluidă).

În concluzie: Autorizaţia de construire a fost eliberată conform reglementărilor legale, în baza avizelor instituţiilor de stat de specialitate.

Considerăm că respectarea legislaţiei actuale – în baza căreia au fost eliberate avizele – respectiv tehnologia adecvată, asigură protecţia mediului şi a resurselor minerale.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail