La început a fost dorința! O dorință care s-a ivit timid, dar care în timp a încolțit devenind neîncăpătoare în sufletul celei care de-a lungul anilor a organizat mai multe manifestări cultural-literare la Araci, profesor doctor Luminița Cornea, căci despre ea este vorba, a reușit să le adune într-un mănunchi de suflet și să ne dăruiască de sărbători prima revistă literară românească din județul Covasna.

Revista, editată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântul Gheorghe (director Valerii Kavruk), coordonată de Andrea Chiricescu, ne dă de veste încă din primele rânduri „Ce a fost…ce am dori să fie”, prin articolul  scris chiar de inițiatoarea acestui proiect, Luminița Cornea, în calitate de redactor-șef.

 Caietele de la Araci – o publicație realizată ca urmare a evenimentelor cultural-literare ce au avut loc la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, de la înființare, din anul 1998, până în prezent.(…) Ce va cuprinde revista  Caietele de la Araci? Ne dorim să evidențieze activitatea cărturarilor care au înnobilat cultural localitatea Araci, prin restituirea operei, prin completări la bibliografia lor, prin contribuții originale referitoarea la activitatea literară a acestora. În primul număr, ne oprim la cei mai reprezentativi, mitropolitul Nicolae Colan și scriitorul Romulus Cioflec.”

Revista cuprinde, în 28 de pagini, lucrări de istorie literară, cronică și critică literară, poezie, proză, teatru, tablete, colțul anticarului, o pagină pentru copii ingenios concepută cu rebusuri  menite pentru a-l cunoaște mai bine pe scriitorul Romulus Cioflec, rubricile „Să vorbim / să scriem corect”, „Știați că…”, toate articolele fiind presărate cu fotografii de la evenimentele desfășurate la Araci și texte olografe ale unor autori ce pot fi considerate adevărate ateliere de creație. Menționăm că majoritatea semnatarilor sunt nume cunoscute, mulți membri ai Uniunii Scriitorilor, de pe meleagurile noastre, din Brașov, din Tg. Mureș.  Pe viitor „ne propunem ca revista, prin colaboratorii săi, să devină o grupare literară în care cititorul iubitor de litaratură să fie primit cu căldură și dragoste (…). Dragostea este sentimentul care luminează și înfrumusețează sufletul. Doamne, ajută-ne să călătorim pe cărarea literaturii și a iubirii!” Cu această urare frumoasă încheie doamna profesoară articolul. Emoționant!

Emoționat momentul în care am ținut în mână primul număr al revistei primit chiar de la Lumința Cornea. Nu m-am putut abține să nu exclam: -Doamna profesoară, dar acesta este un moment istoric!

Cu modestia-i caracteristică, mi-a zâmbit, spunând că nu știe dacă este un moment istoric, dar se bucură că și-a împlinit acest vis pe care-l avea de ani buni, după ce aproape zece ani (1996-2005) a coordonat revista  cu profil cultural-artistic „Ecou” a Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Să-i mulțumim pentru efortul depus, să o susținem și să ne bucurăm de acest dar cu miros de cetină și de sărbători, iar în ianuarie, când va fi lansarea, să ne bucurăm împreună.

Mulțumiri întregii echipe, colaboratorilor și corespondenților care au contribuit cu articole la realizarea acestui prim număr al revistei Caietele de la Araci.  Să fie într-un ceas bun! Sărbători fericite!

                                                Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail