Ca la fiecare cumpănă între ani, a avut loc Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.
De data aceasta sute de echipe din întreaga lume s-au bătut în argumente, pe moțiuni extreme de controversate, la Chennai, în India. Participant pentru a treia oară la această competiție, al nostru tânăr, Radu Cotarcea, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obținut în decembrie la Turneul Campionilor din București, atât la individual, cât și pe echipe.
România a participat cu trei echipe și a reușit o performanță rară, având una dintre ele în finală, Radu Cotarcea și Octavian Buta, una care s-a oprit în semifinale, Ioana Stupariu și Călin Mureșanu, iar în grupe au fost debutanții Flaviu Miron și Bogdan Gliga, ultimii fiind nimeni alții decât câștigătorii din acest an de la Saint George City of Debate. Conducătorul delegației României a fost arbitrul clujean Adi Ghițe, președinte executiv Ardor Transilvania și toți ceilalți 5 tineri sunt clujeni, iar împreună cu Radu, au reprezentat Universitatea Babeș Bolyai care a făcut un salt mare în lumea dezbaterilor academic, la nivel mondial.
Titlul de vicecampion mondial obținut de Radu și Octav pentru România, vine după ce tot ei reușiseră aceeași performanță și la Europenele din acest an, ambele reușite venind după o așteptare de 6 ani, atunci când clujenii Dan Cristea și Nicoleta Lupea reușeau marea și greu de egalat performanța de a obține și titlul mondial și cel european în 2009.
Pe lângă uriașa performanță de a ajunge din Sfântu Gheorghe, după 8 ani de dezbateri academice, în lumea mare a dezbaterilor academice la nivel mondial, Radu Cotarcea a obținut și locul al VI-lea din lume la vorbitori, în ceremonia de premiere de la Chennai, India.
Cu un respect deosebit față de un tânăr extrem de talentat și muncitor, suntem mândri că am fost printre cei care l-am apreciat încă de la începutul carierei, la absolvirea de la Colegiul Național Mihai Viteazul, în 2007, inventând practic titlurile de viitori lideri ai comunității pentru 3 excelențe: Anda Panaitiu, Bianca Dragomir și bineînțeles, Radu Cotarcea. Împreună și datorită ultimilor doi, practicanți la nivel înalt ai dezbaterilor academice, am inventat deasemenea competiția Saint George City of Debate, un prilej de a duce mai departe ”moștenirea” lor și amintirea performanțelor incredibile pe care le-au atins. Suntem convinși că datorită unor asemenea performeri, atât România, cât și Sfântu Gheorghe se poate și trebuie să se mândrească, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânăra generație.
Mădălin Guruianu