Menţionez că ce scrie mai jos, e din suflet nu doar din condei.
E o mare onoare să participăm la acest festival. Ne-am dorit-o din toată inima, cu atât mai mult cu cât ştim că românismul, aici la Sfântu Gheorghe, se străduieşte din răsputeri să arate că este la casa lui şi, nu venit din altă parte.
Iubim tot ce este cu adevărat autentic, românesc şi atunci, cum să nu venim să fim alături de fraţii noştri la această frumoasă manifestare ? Unde în altă parte am mai avea ocazia de a scoate din lăzile de zestre cele mai vechi obiceiuri ale pământutlui românesc? Când altă dată ne-am mai putea aduna cu atâta veselie să ne împărtăşim de frumuseţea şi adevărul tradiţiilor noastre româneşti, dacă nu, la acest festival de datini şi obiceiuri de iarnă care, cu atâta efort, dar în egală măsură, cu atât de multă iubire organizatorii, se străduiesc să-l menţină viu…?!?…
Mulţumim încă odată că ne-aţi invitat şi că aţi acceptat să venim într-un număr atât de mare!
Lăcrămioara Pop
…şi Grupul Românașul al Centrului Cultural „Miron Cristea”
Grupul Românașul activează în cadrul Centrului Cultural „Miron Cristea”, iar membrii săi sunt copii cu vârste cuprinse între 6-17 ani. Sunt mici artiști și iconari, pentru că deslușesc taina cântecului tradițional, dar își însușesc și meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă, lemn, al încondeierii ouălor, al țesutului și cusutului. Micuții românași care activează în cadrul Cercului de pictură și muzică Românașul sunt o oglindă a frumuseţii credinţei şi a mărturisirii ei prin artă, arta icoanei și a cântecului. Indiferent de vîrstă, au aceeaşi dragoste pentru ceea ce este tradiţional românesc, aceeaşi dorinţă de a învăţa, de a se perfecţiona, şi aceeaşi bucurie în a dărui celorlalţi frumosul izvorît din sufletele şi din mâinile lor.
În anul 2001, din iniţiativa I.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, s-a înfiinţat în Miercurea Ciuc un Centru Cultural care poartă numele patriarhului „Miron Cristea” având ca obiect de activitate organizarea unor activităţi culturale, ştiinţifice, a unor activităţi cu caracter didactic, educativ şi instructiv pentru copii, excursii, tabere sociale şi pelerinaje. Centrul Cultural este un loc al bunei convieţuiri interetnice şi confesionale, în cadrul lui activând şi copii din familii mixte, maghiari, de religie catolică şi uneori chiar reformată.
În cadrul Centrului Cultural “Patriarh Miron Cristea” din M. Ciuc, funcţionează Cercul de pictură şi meşteşuguri tradiţionale “Românaşul”, Cercul de Muzică „Românaşul” având secţii de pian, vioară, chitară, fluier; o bibliotecă modestă, cu peste 2000 de titluri de cărţi din toate domeniile, în special religie şi istorie
Anul acesta se împlinesc 145 de ani (o cifră rotundă) de la nașterea Patriarhului Miron Cristea, 10 ani de la înființarea Grupului Românașul și 12 ani de la inaugurarea Centrului Cultural „Miron Cristea” la 1 Decembrie 2001.
Centrul Cultural „Miron Cristea” a fost pus de mentorul său, IPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei sub oblăduirea Patriarhului Miron Cristea, care îndemna tinerimea română: „păstrați cu sfințenie și cultivați pretutindenea limba, legea, datinile, obiceiurile, cântecele, portul și toate cele bune și de folos, moștenite de la părinți și strămoși, căci ele sunt caracteristicile neamului, care dau vieții noastre un colorit pitoresc, propriu și revarsă în atmosfera vieții noastre un parfum, un ozon de întărire a existenței naționale; iară în lumea cea mare duc farmecul unui popor ales.”
În toți acești ani de activitate, urmând îndemnul patriarhului Miron Cristea, și-a câștigat notorietatea publică de cămin al spiritualităţii, culturii, al artei tradiţionale românești și al dialogului intercultural, ”ostenindu-se” de a păstra aprinsă candela credinței, a culturii, a tradițiilor și meșteșugurilor românești, a dragostei de neam și de țară, sădită în inima sutelor de copii care i-au pășit și îi vor păși pragul.
Fundația Mihai Viteazul este călăuzită de același îndemn al patriarhului Miron Cristea, căreia îi adresează cuvintele peste timp : „Binecuvântările mele și mulțumitele mele și ale țării, celor ce se ostenesc în aceste privințe : Nașterea lui Hristos/ Să vă fie de folos”.