Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna , ce îşi desfăşoară activitatea în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a aniversat ieri 15 ani.

Pe parcursul acestor 15 ani, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă (AJOFM) Covasna  a trăit transformări importante, trecând prin schimbări semnificative de legislaţie, prin modificări de structură şi organizare, precum şi prin schimbări ale sediilor. Mai multe despre acestea, ne-a spus ieri, directorul AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor. Acesta a precizat că în această perioadă s-a făcut tranziţia dinspre măsurile pasive prevăzute de Legea 1/1991 către măsurile active aplicate la nivelul pieței muncii, prin implementarea Legii 76/2002. Astfel, în acest context, politicile sociale din domeniul ocupării au urmărit combinarea măsurilor de protecție și asistență socială pentru anumite categorii sau grupuri de persoane cu acțiuni care vor contribui la asigurarea locului de muncă pentru obținerea de venituri permanente și în creștere, ca premisă esențială de îmbunătățire a condițiilor de viață a persoanelor active- oferirea unui șomer a tuturor tipurilor de asistență și de consultanță de care acesta ar putea avea nevoie.

De asemenea, în acea perioadă, ca urmare a necesităților pieței s-au deschis patru puncte de lucru, la Tg. Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Baraolt și s-a înființat Centrul Propriu de Formare a Adulților, iar sediul Agenției Județene precum și cel al agenției locale Sf. Gheorghe s-a mutat din strada Korosi Cs. Sandor, în sediul actual din B-dul Grigore Bălan.

Potrivit directorului AJOFM, piața județeană, profund marcată de dispariția piețelor tradiționale de materii prime și de produse, a fost nevoită să treacă la lichidarea structurilor de producție centralizate care nu mai corespundeau ca performanțe cerințelor economiei de piață. Dinamica fenomenelor sociale ale perioadei de tranziție, spre o piață liberă a forței de muncă, a generat privatizarea și restructurarea economiei, ceea ce a influențat semnificativ piața muncii, determinând masive disponibilizări. „În acest context, am fost alături de cetățenii covăsneni atunci când s-au reorganizat întreprinderile reprezentative, începând cu anul 1997: CPL cu punctele sale de lucru din tot județul, industria minieră din zona Baraolt, industria constructoare de mașini de la Tg. Secuiesc, turismul balnear din zona Covasna, industria din zona Înt. Buzăului și nu în ultimul rând marile întreprinderi din Sf. Gheorghe: ISAMA S.A., IAME S.A., ȚIGARETE S.A. și altele. Astfel, prin serviciile oferite în acești 15 ani sperăm că am ajuns să fim pentru clienții noștri un partener în care au încredere și care le oferă o paleta largă de servicii, precum: consiliere profesională, cursuri de formare profesională, servicii de preconcediere, servicii de mediere a muncii, servicii de consultanță pentru inițierea unei afaceri, subvenționarea locurilor de muncă în care sunt încadrate persoane din rândul categoriilor defavorizate ale populației, acordarea de credite avantajoase pentru crearea de noi locuri de muncă,” a mai precizat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, AJOFM Covasna a urmărit pe tot parcursul acestor 15 ani creșterea în mod real al gradului de ocupare a populației active și implicit de diminuare a șomajului.

„Cei 15 ani care au trecut au reprezentat pietre de temelie pentru AJOFM Covasna care va înfrunta noile provocări ce vor apărea pe piața muncii, sub deviza: „FII ACTIV!”, cu pasiune, muncă, perseverență și dedicație, fiind și pe viitor: „ÎN SLIJBA CETĂȚEANULUI””, a spus directorul AJOFM Covasna.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail