Datorită faptului că în momentul de faţă judeţul Covasna ocupă un loc fruntaş în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi profesori şi învăţători corelat cu numărul elevilor, anul care urmează va aduce cu el şi restrângeri de activitate în rândul dascălilor.

Inspectorul şcolar  general Keresztely Irma a declarat ieri, în cadrul conferinţei de presă,  că se doreşte o reorganizare a reţelei şcolare de către consiliile locale, în baza unei analize asupra reţelei şcolare existente şi asupra numărului de posturi aprobat,  începând din anul financiar 2014.  Potrivit  acesteia, datorită faptului că multe grădiniţe cu program prelungit funcţionează cu un număr prea mare de cadre didactice pentru numărul de copii înscrişi, bugetul nu acoperă toate cheltuielile pentru întregul an: „Practic, la nivel local nu este suficient să te încadrezi în numărul de posturi aprobat pentru un an şcolar,  ci  trebuie realizată o corelare între numărul de posturi aprobat, care are caracter maximal, dar obligatoriu, şi trebuie să te încadrezi  în bugetul alocat mergând pe baza calculelor realizate, pe baza costului standard” a declarat Keresztely Irma.

Aceasta a menţionat că, în ultimii doi ani, conducerea fiecărei  grădiniţe a decis ca după plecarea copiilor de 6 ani în clasa 0, să reconfigureze grupele, astfel că în fiecare clasă există  un număr de aproximativ 20 de copii -grupele de grădiniţă se constituie din minim 15 copii şi maxim 20-, fără  restrângerea activităţii. Însă, potrivit inspectorului general al IŞJ Covasna, nu s-a luat în calcul şi bugetul, astfel că majoritatea instituţiilor de învăţământ preşcolar sunt în imposibilitatea de a plăti salariile tuturor cadrelor didactice, după prima jumătate a anului şcolar.

Şefa Inspectoratului Şcolar a precizat  că reducerea numărului de posturi se va face prin evaluarea fiecărui cadru didactic din instituţiile de învăţământ. Potrivit acesteia,  se vor da punctaje pe baza unor indicatori de valoare, cadrul didactic trebuind  să facă dovada unor activităţi,  şi,  în baza punctajului  obţinut, în ordine descrescătoare se va restrânge activitatea prin desfiinţarea postului  ocupat de cadrul dfidactic  titular. Persoana a cărui post a fost desfiinţat îşi păstrează titulatura în învăţământ,  acesteia punându-i-se  la dispoziţie un alt post, într-o instituţie de învăţământ  în care este  nevoie de cadre didactice, pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de caz. „La toate grădiniţele cu program prelungit, constituirea grupelor pentru anul şcolar 2014-2015,  în mediul urban,  se face cu un număr de cel puţin 25 de copii pe grupă. La nivelul grădiniţelor cu program prelungit urmează o reorganizare a grupelor pentru anul următor,  astfel încât aceasta va duce la o diminuare a numărului de grupe cu care vor funcţiona. (…) Persoana îşi păstrează titulatura în învăţământ, prin urmare, vine la o şedinţă de mobilitate  pentru personalul didactic, la nivel judeţean, unde se oferă posturile vacante în judeţ la acea disciplină,  şi alege dintre posturile vacante. Prin aceasta îşi mută postul dintr-o unitate în cealaltă”,  a explicat ispectorul şcolar  general, Keresztely Irma.

 Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail