Deşi mai sunt doar câteva zile până la venirea iernii şi-a frigului anunţat de meteorologi, Ministerul Sănătăţii întârzie să distribuie în teritoriu vaccinurile antigripale pentru imunizarea populaţiei. Însă, persoanele predispuse la îmbolnăvire le pot achiziţiona din unele farmacii din judeţ.
Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, doctor Santa Ferenc, medic primar epidemiolog ne-a spus că, până în momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii nu a distribuit vaccinurile gratuite pentru imunizarea populaţiei. „Din oarecare motiv, vaccinurile întârzie. Pot să fie, de exemplu, probleme cu licitaţia, sau pot să fie probleme cu fabricarea vaccinului (…) Să ştiţi că au mai fost ani când nu a mai fost gripă. (…) Infecţiile acute a căilor respiratorii superioare nu dau niciun semn că ar fi apărut vreo viroză deosebită. Când apare, viroza deosebită măreşte de vreo trei ori, cel puţin, numărul îmbolnăvirilor, în două- trei săptămâni, pentru că gripa are perioada de latenţă foarte scăzută, dub 24 de ore , şi de accea se extinde foarte repede. Însă, nu este cazul ”, a declarat medicul Santa Ferenc.
Potrivit acestuia, DSP Covasna este pregătită pentru vaccinarea populaţiei, şi aşteaptă din clipă în clipă sosirea vaccinurilor atât de importante pentru mulţi locuitori. „Noi aşteptăm vaccinurile antigripale până când apare vârful de epidemie gripală, pe urmă nu le mai aşteptăm. Pentru noi este important ca medicii care lucrează în prevenţie să aibă posibilitatea administrării vaccinului antigripal înaintea izbucnirii epidemiei, cu cel puţin două săptămâni ”, a precicizat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna.
Recomandarea specialistului: un stil de viaţă sănătos
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, care poate lupta cu bolile, recomandarea doctorului Santa Ferenc către fiecare persoană este de a avea un stil de viaţă sănătos, de-a face mişcare şi de-a avea o alimentaţi bogată în fructe şi legume cât mai colorate. „Singura metodă sigură este vaccinarea specifică, care dă o imunitate pentru virusul în circulaţie. În general, oameni care au imunitate bună rezistă bolii, deci nu se poate spune că nu se îmbolnăvesc, dar înving boala, şi ca să ai imunitate bună trebuie să nu ai diabet, să nu ai boală cronică care solicită prea mult organismul, trebuie să nu fii obez, pentru că obezitatea este un risc enorm ca să faci o gripă severă, chiar letală. (…) Deci, ca să previi trebuie să te hrăneşti sănătos, să faci sport, nu acum, ci să ai un mod de viaţă în care să te plimbi măcar jumătate de oră în fiecare zi, să te hrăneşti variat, cu legume, fructe, cele mai bune fiind cele cu culori vii, cât mai închise la culoare deoarece sunt mai eficace pentru întărirea imunităţii, şi, totodată, există preparate din miere care sunt benefice”, a conchis domnul doctor Santa Ferenc.
Cele mai expuse persoane care se pot îmbolnăvi cu gripă sunt cele cu vârsta peste 65 de ani, copiii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi cu imunosupresie), personalul medical, persoanele instituţionalizate, membrii familiei care includ persoane în categoria cu risc crescut de complicaţii ale gripei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care călătoresc la tropice sau în emisfera sudică, precum şi vaccinarea copiilor mici şi a gravidelor.
Dacă faceţi parte dintr-o categorie de persoane predispuse la îmbolnăvire cu virusul gripei, puteţi achiziţiona vaccinul din câteva farmacii din judeţ, la preţul de 30 de lei.
Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail