Senatorul UDMR Covasna Klarik Laszlo a declarat ieri că asumarea de către Guvern a proiectului descentralizării reprezintă un mare pas spre modernizarea statului român, menţionând că formaţiunea din care face parte a avut, prin amendamentele aduse, o contribuţie importantă la îmbunătăţirea acestuia.

„E o mare realizare în domeniul reformei statului, un mare pas spre modernizarea statului român. În sfârşit am reuşit să ne debarasăm de moştenirea comunistă, de un stat anchilozat la nivel central (…) UDMR a lucrat cot la cot cu Ministerul Administraţiei Publice şi am insistat să fie cuprinse o serie de prevederi, cum ar fi finanţarea integrală a serviciilor descentralizate, posibilitatea reorganizării acestor servicii, deci inclusiv schimbarea organigramelor, şi siguranţa imobilelor care se transferă, adică întabularea lor în Cartea funciară, ca o garanţie a proprietăţii. La insistenţele noastre am reuşit în ultimul moment să realizăm aceste obiective prin amendamente. E o mare realizare, dar şi o mare provocare”, a spus senatorul UDMR într-o conferinţă de presă.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat că salută decizia Guvernului, arătând că au trecut aproape şapte ani de la votarea în Parlament a Legii cadru a descentralizării. Antal Arpad a afirmat că ar fi dorit ca Guvernul să transfere către autorităţile locale mai multe servicii, inclusiv din resortul Ministerului Muncii şi Ministerului de Interne, respectiv Circulaţia Rutieră şi Ordinea Publică.
„Oricum, primul pas e încurajator, iar vicepremierul Liviu Dragnea a spus că procesul va continua, se vor asigura şi fondurile necesare, iar eu sunt convins că în 1-2 ani se va vedea că autorităţile locale vor administra mai eficient aceste servicii decât autorităţile centrale, pentru că percep mai bine problemele comunităţilor”, a declarat primarul Antal Arpad.
El a adăugat că, în urma descentralizării, municipiul Sfântu Gheorghe va intra în posesia mai multor baze sportive, printre care şi Sala Sporturilor cu 1.050 de locuri, iar intenţia autorităţilor este de a investi în modernizarea lor şi de a continua colaborarea cu cei care le-au condus pentru că au experienţă şi relaţii în domeniu.
Antal Arpad, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a criticat poziţia duplicitară a PDL faţă de descentralizare, afirmând că în 2006 acest partid era „promotorul descentralizării”, iar acum s-a opus acestui proiect.
„Mi se pare un lucru nefiresc ca un partid să se comporte atât de diferit atunci când este la guvernare şi când este în opoziţie. Noi, UDMR, dacă am susţinut descentralizarea când am fost la guvernare, este corect să o susţinem şi acum, când suntem în opoziţie, motiv pentru care nici nu vom semna moţiunea de cenzură. Dorinţa noastră este să aducem decizia cât mai aproape de cetăţeni şi să avem o administraţie cât mai eficientă”, a spus Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail