Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a declarat că va informa forurile europene despre încercarea Prefecturii de a stopa organizarea referendumului pentru crearea regiunii de dezvoltare Covasna-Harghita-Mureş, considerând că autorităţile statului încalcă legile democraţiei.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declarat ieri, pentru AGERPRES, că proiectul privind organizarea referendumului, votat săptămâna trecută în plenul aleşilor judeţeni, este susţinut prin semnătură de circa 120.000 de oameni din cele trei judeţe, dar, fără a ţine seama de acest lucru, Prefectura a căutat „chichiţe” şi a atacat hotărârea în instanţă.
Tamas Sandor a spus că autorităţile covăsnene se vor adresa Congresului puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei, pentru a arăta „cum este înţeleasă democraţia în România”.
„De zece ani România are o lege a referendumului, dar în afară de referendumul pentru Constituţie nu s-a organizat altul naţional ori regional. Asta înseamnă că România doar a bifat acest criteriu de democraţie, dar de fapt nu ne lasă să ne exprimăm părerile în mod democratic (…) Asta arată şi atacarea în instanţă de către prefect a hotărârii CJ. După cum se vede, suntem în situaţia în care opinia a 120.000 de cetăţeni, adică o pătrime din totalul cetăţenilor cu drept de vot din Ţinutul secuiesc (Covasna, Harghita şi Mureş -n.r), nu este luată în considerare (…) Dar asta nu ne surprinde, pentru că de aproape 95 de ani aşa se poartă statul român cu secuii”, a spus Tamas Sandor.
El s-a arătat convins că hotărârea privind organizarea referendumului este „legală şi formal şi juridic”, prin urmare nu o va retrage şi se va judeca cu Prefectura. Tamas a mai spus că în hotărâre s-a prevăzut, preventiv, la punctul 3, că, în cazul în care va fi suspendată, referendumul va fi organizat în prima duminică după trecerea a cel puţin 20 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail