Tinerii care au participat la cea de a XXIV ediţie a manifestărilor „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, ce s-au desfăşurat în perioada 30 octombrie- 3 noiembrie a.c.,, împreună cu membrii Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, au vizitat Mausoleul de la Mărăşeşti, la sfârşitul săptămânii trecute.
În această excursie au mers atât elevii care au câştigat, cât şi cei care au participat la concursul de istorie şi literatură „Mihai Viteazul – flacăra nestinsă a întregirii noastre”, concurs care a fost coordonat de domnul profesor Vasile Stancu şi doamna profesor Ligia Ghinea. De asemenea, şi membrii Ansamblului de tradiţii populare de la Vâlcele au luat parte la această excursie „ca o palidă recompensă” pentru participarea la activităţile organizate de Fundaţia „Mihai Viteazul”.
Continuând lecţia de istorie pe care participanţii au învăţat-o dar mai ales au trăit-o la Mărăşeşti, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, doamna Maria Peligrad, a menţionat : „Cuvintele „Pe aici nu se trece!” sunt cele pe care le-a spus generalul Eremia Grigorescu înainte de bătălia de la Mărăşeşti, şi, într-adevăr nu s-a trecut.(…) Încă o dată cred că s-a dovedit vitejia poporului român, care era într-un moment de igienizare, altfel spus, se curăţau de păduchi, iar când au atacat nemţii au ieşit îmbrăcaţi în lenjeria intimă, au luat puştile din rastele, au luptat şi au învins. Este impresionant modul cum s-au gândit înaintaşii noştri să aducă un omagiu acelor eroi cunoscuţi şi necunoscuţi – pentru că au fost foarte mulţi necunoscuţi – au construit acest mausoleu (…) numai cu donaţii ale pământului, de la materiale de construcţii, bani, iar cei care nu au avut bani s-au implicat în munca fizică.(…) Eu, fiind femeie, aduc în discuţie eroismul sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, care la 24 de ani a murit eroic în această luptă, la Mărăşeşti”.
Iniţiativa construirii Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti aparţine Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române luată în cadrul Congresului desfăşurat la 8 iunie 1919. Piatra de temelie a fost aşezată la data de 6 august 1923. Construirea Mausoleului s-a desfăşurat în două etape: 1923-1924 (criptele) şi 1936-1938 (Cupola Gloriei), după planurile arhitectului George Cristinel.
Pe această cale, domana Maria Peligrad a adresat mulţumiri tuturor membrilor Fundaţiei „Mihai Viteazul” care s-au implicat în realizarea activităţilor cuprinse în cadrul manifestărilor „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, organizate în acest an.
Maricela Dan