Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că ar fi mult mai potrivit ca 1 Decembrie să fie Ziua naţiunii române şi nu Ziua naţională a României, iar pentru acesta din urmă să fie aleasă o altă dată, acceptabilă atât pentru majoritari, cât şi pentru minorităţile naţionale.

„Maghiarii ar putea accepta mult mai uşor ca 1 Decembrie să fie sărbătoarea naţiunii române şi nu Ziua naţională a României (…) Şi noi avem Ziua naţiunii maghiare, pe 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni, şi cred că ar fi mult mai bine dacă am găsi împreună, români, maghiari, saşi, evrei, romi, ş.a.m.d, o zi naţională pentru România care să fie a noastră, a tuturor cetăţenilor din această ţară”, a declarat ieri, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
În opinia sa, statul român ar trebui să aibă o altă abordare faţă de minorităţile naţionale după mai bine de două decenii de la căderea comunismului.
„O condamnare a comunismului nu este un lucru credibil dacă nu se încearcă să se repare acele greşeli, dacă nu încercăm să vindecăm acele răni care au fost provocate de comunism, iar una dintre răni este exact faptul că minorităţile au fost atunci asuprite”, a mai spus acesta.
Anul trecut, Antal Arpad a declarat că nici nu va lua parte la festivităţile dedicate Zilei naţionale atât timp cât statul român nu va respecta drepturile comunităţii maghiare ori nu va stabili o altă dată pentru această sărbătoare, care să nu aibă „conotaţii istorice nefaste” pentru comunitatea maghiară. De altfel, în ultimii ani nici alţi lideri ai UDMR Covasna nu au onorat festivităţile dedicate Zilei naţionale a României.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail