Pe fondul nemulţumirilor datorate noii reforme în Sănătate, sindicaliştii Sanitas au hotărât că în data de 25 noiembrie a.c. se va declanşa greva generală în sistemul sanitar.

Liderului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a precizat: „Pe data de 25 noiembrie va fi prima acţiune; va fi grevă de avertisment cu întreruperea activităţii pentru 2 ore, de la ora 8:00 la 10:00, urmând ca pe data de 28 noiembrie să se intre în grevă generală pe o perioadă nedeterminată. De asemenea astăzi am solicitat demisia ministrului Sănătăţii, şi solicitare către prim-ministru de rezolvare a acestor probleme, pentru că nu mai este un partener serios în discuţiile cu noi şi nu ţine cont de problemele serioase din Sănătate.”

Federaţia Sanitas a întocmit o listă de revendicări, pe care a înaintat-o ministrului Sănătăţii, printre cele mai importante numărându-se: păstrarea formelor actuale de organizare a spitalelor;  alocarea eşalonată a 6% din PIB pentru sănătate, până  în 2016;  aplicarea legii salarizării bugetarilor, începând  cu 1 ianuarie 2014; un contract colectiv de muncă sectorial pentru toate categoriile de personal care lucrează în sănătate, indiferent de angajator- dacă e public sau privat; o lege a malpraxisului care să rezolve problemele care sunt în sistemul actual,  în care pacientul nu este protejat, dar nici personalul.

Acţiunea de strângere de semnături împotriva acestei noi reforme propuse de actualul ministru a demarat la începutul lunii octombrie, urmată de proteste şi grevă japoneză în ultima săptămână din octombrie.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail