Prim-vicepreşedintele PDL Covasna, Liviu Comăneci, a declarat ieri  că majoritatea românilor din judeţ vor fi greu de convins că autonomia teritorială, invocată de reprezentanţii comunităţii maghiare, le va aduce beneficii şi nu va duce la marginalizarea lor.

Liviu Comăneci a spus, într-o conferinţă de presă, că există suficiente exemple care le pot induce această temere, referindu-se, printre altele, la separarea pe criterii etnice a şcolilor şi la atitudinea unora dintre reprezentanţii autorităţilor locale.

Spre exemplu, nu mi se pare corect ca la angajare un român să fie condiţionat de cunoaşterea limbii maghiare. Nu e corect ca la Primăria Sfântu Gheorghe să nu fie niciun angajat român şi nu mi se pare corect că liceele au fost separate pe criterii mixte. (…) Părerea mea e că majoritatea românilor nu vor putea fi convinşi să vrea autonomie”, a afirmat Liviu Comăneci.

Referindu-se la dezbaterea despre autonomie ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, în organizarea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Liviu Comăneci a subliniat că România este stat naţional unitar, prin urmare subiectul despre autonomie este ‘pe lângă Constituţie’.

Conferinţa Autonomie şi regionalism – provocările deceniului”, programată pe 16 noiembrie, va avea două părţi – una în care specialiştii vor prezenta aspecte teoretice şi practice ale autonomiei şi o masă rotundă la care se va dezbate acest subiect.

Organizatorii au menţionat că şi-au propus să deschidă un dialog cu reprezentanţii comunităţii româneşti pentru a-i convinge să susţină cauza autonomiei teritoriale.

Nu pe noi, maghiarii, trebuie să ne convingem că vrem autonomie teritorială (…), ci trebuie să ne concentrăm asupra românilor, în special din Trasilvania şi din secuime, să le spunem că ceea ce vrea majoritatea maghiară de aici e conform standardelor europene (…) şi că autonomia ar aduce prosperitate şi spor în toate, aşa cum s-a întâmplat şi în alte regiuni europene care au autonomie”, a afirmat recent preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina.

La această conferinţă au fost invitaţi intelectuali şi oameni politici români şi maghiari.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail