Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, împreună cu partenerii educaţionali – IPJ Covasna şi Centrul de PrevenireEvaluare şi Consiliere Antidrog  a organizat, ieri, o întâlnire  cu toţi directorii ce reprezintă învăţământul liceal din Judeţul Covasna şi  cu directorii învăţământului gimnazial din Municipiul Sfântu Gheorghe, pentru a pune la cale un proiect educativ în vederea formării comportamentului adecvat al elevului. Cu această ocazie  s-au lansat două campanii: una de prevenire a violenţei în mediul şcolar şi alta  de prevenire a consumului de substanţe interzise, apelând-se la alte tehnici de captare a atenţiei  elevilor, decât cele folosite până în prezent.

„Vrem astăzi  să lansăm campania de prevenire în mediul şcolar intitulată „Nu lăsa violenţa să-ţi conducă viaţa”. Ne-am propus să o derulăm în perioada noiembrie-iunie 2014, partenerul nostru în lansarea acestei campanii fiind  IPJ Covasna prin Biroul de ananliză şi prevenire a criminalităţii şi Poliţia de proximitate” a spus doamna  Rădiţa Palela, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Covasna.  Printre activităţile ce se vor derula în cadrul acestei campanii se numără:  vizionarea filmului „Cheia e la tine” în şcolile din judeţul Covasna, în clasele VIII – XII; workshop-uri cu temele: „Ce este, cum este violenţa”, „Cum fac faţă violenţei în şcoala mea” şi „Violenţa nu mă face putenic”. La final,  lucrări ale elevilor cu titlul „Stop violenţei!” se vor etala într-o expoziţie. În afară de aceste activităţi, se mai află în derulare şi programul  „Managementul programelor de criză” derulat în anul şcolar 2012-2013. Acesta este un program adus din Anglia, privind prevenirea şi combaterea violenţei, prin managerierea situaţiilor de criză care apar  la nivelul şcolii.

Potrivit organizatorilor campaniei, prin derularea activităţilor se doreşte crearea unui impact cât mai mare asupra elevilor începând cu clasa a VIII-a, pentru reducerea cazurilor de violenţă, atât fizică, cât şi verbală. „Mi-ar plăcea ca între tineri să nu existe nicio formă de violenţă, dar ne-am păcăli, astfel încât am pornit de la premisa că o formă mică de violenţă este în şcoală, şi,  probabil, împreună cu dumneavoastră vom reduce această posibilitate de derulare. Împreună cu domnul inspector Farkas am luat decizia ca în „Săptămâna altfel”, la nivelul Municipiului Sfântu Gheorghe să derulăm o activitate „Cupa prieteniei” şi un cros la nivelul unităţilor de învăţământ, însă putem să le  derulăm şi în alte localităţi, astfel încât să fie o formă prin care copiii energici să îşi folosească energia în scopuri benefice pentru ei şi pentru societate”, a completat doamna Rădiţa Palela.

În acest proces de prevenire a situaţiilor violente se alătură şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu acelaşi ţel, şi anume de a micşora, dacă nu eradica,  cazurile de consum sau trafic de droguri care duc tot la situaţii violente, dacă nu există consiliere.

C.D.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail