Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor îi reproşează prefectului Dumitru Marinescu că principala preocupare a acestuia este de a ataca în instanţă simbolurile comunităţii maghiare, în loc să sprijine dezvoltarea zonei.
Potrivit preşedintelui CJ, în decurs de un an şi jumătate, Dumitru Marinescu a intentat autorităţilor locale 48 de procese pentru arborarea steagului secuiesc şi inscripţionarea în limba maghiară în spaţiile publice, depăşindu-l astfel pe predecesorul său, fostul prefect Codrin Munteanu.
Tamas a afirmat că unele situaţii sunt ridicole, exemplificând cu cazul comunei Bodoc, unde Prefectura a sesizat instanţa că inscripţia în limba română, de pe un drum forestier, nu era deasupra celei în limba maghiară, ci alăturat.
Nu mi se pare normal să ataci mereu comunitatea maghiară (…) Părerea mea e că prefectul trebuie să reprezinte judeţul în faţa Guvernului şi să se ocupe de dezvoltarea acestuia. Sunt atâtea lucruri de rezolvat. Dacă în 2013 cea mai mare problemă a judeţului e antentul în trei limbi al CJ, română, maghiară şi engleză, atunci chiar avem o problemă@, a spus Tamas Sandor.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu Tamas Sandor, că ţine să mulţumească prefecţilor care au atacat în instanţă simbolurile maghiarilor, pentru că astfel le-au trezit conştiinţa naţională”.
Eu mulţumesc prefecţilor. Aş putea spune că Prefectura a fost promotorul numărul 1 al mişcărilor de autonomie în Ţinutul secuiesc, a trezit mândria secuilor şi dorinţa lor de libertate prin măsurile pe care le-a luat”, a spus Antal Arpad.
Prefectul Dumitru Marinescu a declarat pentru AGERPRES că cei doi lideri UDMR exagerează şi că nu a făcut altceva decât să ceară respectarea legii, iar faptul că are dreptate este demonstrat de procesele câştigate în instanţă.
Nu am atacat decât vreo 12-14 arborări de steaguri şi inscripţii nelegale. Multe au venit în urma unor reclamaţii de la cetăţeni, inclusiv maghiari. Noi am atenţionat în prealabil autorităţile locale, am aşteptat şi abia apoi am atacat în instanţă. Adică noi avem deschidere totală, iar din partea lor, niciun gest de înţelegere (…) Avem deja câteva sentinţe definitive în favoarea noastră, iar asta arată că nu facem niciun abuz, doar cerem să se respecte legea’, a spus prefectul Dumitru Marinescu.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail