Dezbaterea publică organizată miercuri pe marginea proiectului privind normele metodologice pentru gestionarea câinilor fără stăpân a atras peste 30 de organizaţii nonguvernamentale care propun eutanasierea animalelor, dar şi propuneri din partea celor care susţin protecţia şi adopţia câinilor fără stăpân, amendamentele depuse de aceste organizaţii urmând să fi analizate de reprezentanţii ANSVSA în perioada următoare.

„Toate propunerile pertinente şi amendamentele primite din partea din partea ONG-urilor prezente vor fi luate în considerare. Normele metodologice pentru Legea de aprobare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân dar şi cele legate de sterilizarea şi identificarea câinilor trebuie finalizate în 60 de zile, însă noi facem tot posibilul ca la sfârşitul lunii octombrie sau, cel târziu, la începutul lunii noiembrie să finalizăm ambele norme. 60 de zile, cât este termenul maxim, ar însemna sfârşitul lunii noiembrie”, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu.

Acesta a propus încheierea unui protocol de colaborare între ANSVSA şi ONG-uri, care ar urma să fie semnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

„Aşteptăm până vineri, la ora 12,00, toate propunerile venite din partea ONG-urilor astfel încât protocoale de colaborare să fie semnate. De asemenea, intenţionăm să formăm un grup de lucru care va elabora un ghid de bune practici. După apariţia acestor norme de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân vom controla la sânge modul lor de implementare”, a spus Mănăstireanu.

Proiectul normelor metodologice de aplicare a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, publicat pe 18 octombrie 2013 pentru consultare, pe pagina de internet a Autorităţii, a suscitat interesul ONG-urilor dar şi al cetăţenilor, până în prezent fiind depuse sute de amendamente.

Proiectul menţionat reglementează, printre altele, structurile implicate în gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv structurile publice locale, condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice, precum şi a celor care aparţin asociaţiilor pentru protecţia animalelor, documentele şi informaţiile care trebuie să existe obligatoriu în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în adăposturile asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, procedurile privind capturarea, transportul şi adăpostirea câinilor fără stăpân, dar şi examinarea medicală a câinilor bolnavi incurabil.

Totodată, nu lipsesc prevederile referitoare la sterilizarea şi vaccinarea câinilor, menţinerea igienei de către deţinători, eutanasierea câinilor fără stăpân şi neutralizarea cadavrelor, dar şi controlul activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân de către instituţiile având competenţe în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. Proiectul prevede şi faptul că eutanasierea se va decide numai în urma unei evaluări individuale, cu respectarea strictă a normelor de protecţie a animalelor.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail