Judeţul Covasna a fost ocolit de epidemia de hepatita A ce traversează mai multe judeţe din ţară, printre care şi Braşovul.  Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, Santa Ferenc, medic primar epidemiolog,  ne-a asigurat că la noi în judeţ  nu se poate vorbi despre o astfel de epidemie în momentul de faţă,  deoarece în ultimele trei  luni s-au semnalat doar 7 cazuri din care 2 în mediul  urban şi 5 în mediul rural. Dintre aceste cazuri 3 aparţin aceleaşi familii, sursa de infestare fiind localizată, probabil,  în gospodăria proprie.

Potrivit medicului specialist, pot apărea cazuri sporadice de hepatită  A din cauza stilului de viaţă, formaţiunilor geografice sau a calităţii apelor freatice ş.a., apogeul fiind atins în lunile  ianuarie-februarie,  în funcţie de condiţiile ce împiedică dispersarea bolii. Dacă boala apare în zonele unde  apa  se poate folosi la gătit, spălat sau băut, atunci,  prin acţiunea de curăţare a alimentelor şi mâinilor virusul moare. Consumarea alimentelor nespălate poate  atrage, după sine, infestarea cu virusul hepatitic, dar şi cu bacili care dau dizenterie sau enterocolite.

“Toată  lumea trebuie să ştie că hepatita A mai este cunoscută drept “boala mâinilor murdare”  şi se transmite în special prin mâini murdare de pe obiecte sau alimente infectate. Recomand spălarea mâinilor ori de câte ori este nevoie,  mai ales înainte de masă, iar în unităţile şcolare recomand cadrelor dinactice  să aibă foarte mare grijă la igiena elevilor “ ne atenţionează  Santa Ferenc, medic primar epidemiolog.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail