Sindicaliştii covăsneni ce fac parte din Confederaţia  Naţională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa” vor picheta sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna, în cursul zilei de joi, 24 octombrie, începând cu ora 13.00. 

În cadrul unei conferinţe de presă ce a vut loc ieri, Preşedintele Uniunii Sindicale  Teritoriale-Covasna  a CNS „Cartel Alfa”, Bong Vilmos,  a reclamat  dezinteresul manifestat de către actualul Guvern al României  faţă de problemele cu care se confruntă salariaţii. Acesta a menţionat că, deoarece membrii CNS Cartel Alfa sunt nemulţumiţi de situaţia în care se află toţi angajaţii din România, conducerea CSN a  înaintat, către Executiv,  o cerere de revizuire şi modificare a unor aspecte ce ţin de situaţia actuală a celor ce muncesc cu acte în regulă.

Bong Vilmos a declarat că prima pe lista de revendicări se află modificarea Legii  dialogului social (legea 62/2011), care a mai suferit o modificare adusă de către guvernul anterior, în urma influenţelor oamenilor de afaceri din România. În urma modificărilor aduse, contractul colectiv de muncă, care asigura un cadru general de elemente negociate între organizaţiile angajatorilor şi cele ale angajaţilor, s-a desfiinţat. Promisiunile şi acordurile încheiate între sidicate şi guvern nu au fost onorate, astfel că, deşi s-a vorbit despre creşterea salariului minim pe economie până la pragul de 60% din salariul mediu, în momentul de faţă acesta reprezintă doar 34%, plasându-ne la coada clasamentului european. “În aceste  condiţii, discrepanţele dintre venituri sunt exagerat de mari, fiind aproape imposibil să supravieţuieşti cu salariul minim pe economie, dar, se pare că guvernanţilor nu le pasă. Noi solicităm ca salariul minim pe economie în 2014 să fie majorat la 1000 de lei. Un salariu minim pe economie mai mare ar putea să ajute la stabilizarea forţei de muncă la nivel naţional “, a spus  Bong Vilmos.

Întrebat dacă această majorare nu va încuraja munca la negru,  Bong Vilmos  a explicat: “Guvernul va trebui să-şi asume nişte responsabilităţi cu privire la munca la negru. La un moment dat va trebui să trimită controale reale care să facă într-adevăr nişte verificări şi să dea  amenzi serioase pentru că, la ora actuală guvernul recunoaşte o economie neagră undeva la 30% . Dacă recunoaşte 30%,  imaginaţi-vă ce e în realitate.”

O altă cerinţă a sindicaliştilor ar fi stoparea “concedierilor oarbe”, fără măsuri de protecţie socială, în urma unor modificări aflate în neconcordanţă cu activitatea angajaţilor. În context, liderul sindicat a reamintit că  s-a respins introducerea şomajului tehnic care să vină în ajutorul salariaţilor şi întreprinderilor aflate în dificultate temporară, s-a blocat accesul persoanelor disponibilizate la salarii compensatorii şi s-au impus concedieri în sectorul bugetar în formă procentuală,  fără a se stabili criterii sau a se face o analiză.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail