Geograful Karda Zoltan din Sfântu Gheorghe, în vârstă de aproape 40 de ani, pasionat de călătorii, a plecat într-o expediţie pe Valea Nilului, scopul său fiind de a străbate traseul parcurs de exploratorul Sir Samuel Baker în urmă cu aproape 150 de ani.
„Scopul călătoriei este de a parcurge aproape în totalitate Valea Nilului, traseul fiind parţial identic cu cel realizat în perioada 1861-1864 de către Sir Samuel Baker şi Flora Sass, soţia marelui explorator englez, care provenea dintr-o familie de secui din Sfântu Gheorghe”, a declarat Karda Zoltan pentru AGERPRES.
Exploratorul covăsnean va străbate traseul Alexandria-Bujumbura, urmând să treacă prin Cairo, Assuan, Addis Abeba, Djibouti, Mogadishu, Nairobi şi Kampala.
În ultimii ani, Karda Zoltan a călătorit de mai multe ori în Orient. Anul trecut a străbătut 25.000 de kilometri pe „Drumul mătăsii”, propunându-şi să ajungă în cele mai înfloritoare oraşe orientale din timpul Evului Mediu, pe acest drum ce lega pe vremuri Asia şi Europa şi care a fost străbătut şi de strămoşii săi, comercianţi armeni.
În urma acestei expediţii a publicat o carte în limba maghiară, pe care vrea să o traducă şi în română.
În 2010, a făcut o expediţie în India, pe urmele orientalistului Korosi Csoma Sandor, creatorul primul dicţionar englez-tibetan. Korosi s-a născut în judeţul Covasna, în urmă cu două secole, plecând în Asia pentru a căuta originile poporului maghiar.
În timpul peregrinărilor sale prin Orient, geograful covăsnean a descoperit iconografia ortodoxă, iar o parte dintre fotografiile pe care le-a realizat în Biserica Chora (sec. XIV) din Istanbul au fost expuse la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Expoziţia s-a numit „Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia, prin ochii unui secui catholic”. Spune că îi plac călătoriile pentru că îi oferă posibilitatea să descopere locuri şi oameni de tot felul, dar şi pe el însuşi.
„Pentru mine nu e un scop în viaţă să am o casă de sute de mii de euro sau o maşină de lux. Eu consider că aceste călătorii sunt mai importante pentru mine şi pentru viitorul familiei mele, pentru că văd şi aflu o mulţime de lucruri interesante (…) Nu ai nevoie de mulţi bani. Credeam că secretul unei călătorii prin lume este o avere impresionantă. Nu e aşa, mi-am dat seama pe masură ce călătoresc că îmi sunt necesare tot mai puţine lucruri. Tot ce iau cu mine încape într-un singur rucsac (…) Pot spune cu certitudine că în aceste călătorii prin lume am învăţat mai mult decât din orice curs”, a spus Karda Zoltan.
Pe parcursul călătoriei sale, ce va dura aproape două luni, covăsneanul va ţine un jural on-line unde va posta şi fotografii din locurile pe care le va vizita. Oana
Mălina Negrea/ AGERPRES[singlepic id=343 w=320 h=240 float=]