Vineri, 25 octombrie, de la ora 19,00, Musica Profana – formaţie din Ungaria, va concerta în Biserica Unitariană din Chilieni, ei intitulând programul concertului diafonii ale muzicii bisericeşti din secolul al XVII-lea, după Codicele Caioni.
Cântă: Andrejszki Judit – canto şi clavecin, Kállay Katalin – fluier, Vitárius Piroska – vioară barocă, Szabó Zsolt – viola da gamba. Concertul va dura 60 de minute, iar organizatorii pun la dispoziţia celor interesaţi, autobuz gratuit care va porni din faţa Muzeului Naţional Secuiesc, la ora 18.45. Biletele se găsesc la Biroul de Evenimente Culturale (Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii, nr. 1). Preţul unitar al biletului este de 5 lei.
Prin acest concert, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe doreşte să introducă în viaţa culturală un nou loc pentru evenimente muzicale. Biserica Unitariană din Chilieni, sat care din punct de vedere administrativ aparţine de Sfântu Gheorghe, este o clădire monument valoroasă, dar prea puţin cunoscută, iar acustica ei se pretează foarte bine şi la concerte de cameră. Acest concert este parte a programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”.
Musica Profana din Ungaria a fost fondată în anul 1987, şi cântă muzică veche cu instrumente de epocă. În repertoriul variat al formaţiei se găsesc compoziţii din muzica ungurească a secolelor 16 şi 17, muzica celor mai importante curţi ai Europei, precum şi operele marilor maeştri ai barocului. Membrii formaţiei şi-au perfecţionat cunoştinţele prin participarea la cursuri internaţionale. Au urcat pe scene şi au participat festivaluri din întreaga lume (Saint-Donat Bach-Festival, Tours, Opera din Varşovia, Festivalul de Muzică Veche Radovljica, Festivalul Muzicii Vechi din Miercurea Ciuc etc.), alături de formaţii şi solişti renumiţi din Ungaria şi din străinătate.
Codicele Caioni ne-a lăsat un material de istoria muzicii de o importanţă extraordinară, căci acest document realizat în perioada 1634–1671 cuprinde colecţia de piese din tablatura de orgă a călugărului franciscan umanist, constructor de orgi şi organist Ioan Căianu (cunoscut și ca Johannes Caioni, Kájoni János ), această colecţie fiind memento-ul culturii muzicale ardeleneşti al secolului al XVII-lea. Musica Profana a scos albumul „Codicele Caioni” în anul 2005. Programul concertului de la Chilieni a fost realizat în baza operelor religioase ale colecţiei.
Biserica unitariană este cel mai vechi şi totodată cel mai valoros monument de arhitectură din localitate. În istoria bisericii pot fi identificate trei etape mai mari de construcţie. Astfel, nava a fost construită în stil romanic la sfârşitul secolului XIII. Corul alungit, cu închidere semicirculară, flancată pe latura nordică de o sacristie, a fost demolată la sfârşitul secolului XV, iar pe locul ei a fost ridicată corul actual, cu închidere poligonală, articulată pe latura sudică şi sud-estică cu ferestre în arc frânt, decorate cu muluri. În timpul Reformei biserica a trecut de la cultul romano-catolic la cultul reformat-calvin, apoi în ultimele decenii ale secolului XVI la cel unitarian. În această perioadă picturile murale ale navei, realizate în a doua jumătate a secolului XIV. au fost acoperite cu var, au fost demolate sacristiile romanice şi gotice, iar tabernacolul şi uşa de sacristie gotică au fost zidite. Restaurarea monumentului a avut loc între 1994 şi 2004, când a fost dezvelită o cristelniţa de piatră şi mai multe pietre cioplite, iar piatra de închidere al portalului sudic – deplasată cu ocazia construcţiei porticului sudic deasupra intrării vestice – a fost reaşezat în locul ei iniţial. O parte semnificativă ale frescelor medievale au fost scoase la lumină în anul 1885 de Huszka József, care după ce le-a copiat în acuarelă, la cererea comunităţii le-a văruit din nou. Câteva fragmente de fresce au fost descoperite în 1970, altele au devenit vizibile după cutremurul din 1977. Finalizarea decapării şi conservarea frescelor au fost făcute în anii 2004–2005. Pe latura sudică exterioară a navei bisericii, în imediata apropiere a intrării, a fost adusă la lumină pictura murală care ilustrează Nunta din Cana. Pe suprafaţa externă acoperită de turnul zidului din partea vestică au rămas fragmente din compoziţii cale-i ilustrează pe Isus, Sfânta Ana şi Maria, cât şi prezentări Mettercia. Peretele sudic, vestic şi nordic al navei bisericii este decorat cu două benzi cu fresce, dispuse una deasupra celeilalte, pe care istoricul de artă Jánó Mihály le-a datat în prima jumătate a secolului al XV-lea.