Crucea Roşie Covasna organizează cursuri de prim-ajutor la care pot participa  persoane de toate vârstele,  pentru a învăţa tehnici vitale de ajutor.

Cursurile predate de Crucea Roşie sunt acreditate la nivel European şi sunt gratuite, aşa că, cei ce se hotărăsc să le urmeze pot merge la sediul Crucii Roşii (CR) Covasna,  pentru a se înscrie. Reprezentantul  CR ne-a spus că în momentul în care se vor înscrie mai multe persoane  se va începe cursul care ţine 12 ore – 6 ore teorie şi 6 ore practică, adică aproximativ 2-3 zile. Pe parcursul cursului participanţii vor învăţa modul în care trebuie să folosească instrumentele necesare desfăşurării activităţii de acordare a primului-ajutor. Pe lângă resuscitare, cursanţii vor învăţa cum să evalueze starea bolnavului, cum să sune la Salvare, ce să spună.

La final, aceştia  vor susţine un test, şi, dacă vor face dovada că şi-au însuşit îndeajuns de bine tehnicile de prim ajutor şi informaţiile predate, vor primi  un certificat de absolvire şi o legitimaţie care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.

Numai 0,3% din populaţie ştie cum trebuie să acorde corect primul ajutor

Datorită faptului că procedurile se schimbă, cursul are o valabilitate de 12 luni. Totuşi, absolvenţii acestor cursuri trebuie să ştie că dacă au trecut cele 12 luni, nu au obigativitatea urmării unui nou curs. Însă, repetarea cursului o dată pe an reprezintă o măsură de siguranţă necesară pentru actualizarea  cunoştinţelor. „Într-un an de zile, dacă nu facem nişte exerciţii uităm de tot, plus că se mai schimbă şi procedurile. De exemplu, acum cinci ani se mai aplica garoul, acum nu mai ai voie să îl aplici, sau nu erau defibrilatoare semiautomate cum găseşti astăzi, sau în trusa de prim ajutor sunt incluse nişte lucruri de care majoritatea oamenilor nu ştiu la ce folosesc” a menţionat reprezentantul Crucii Roşii Covasna.

Potrivit acestuia, cursurile vin în sprijinul populaţiei, fie că se adresează persoanelor fizice sau persoanelor juridice. „ La fiecare loc de muncă cineva trebuie să ştie să  acorde primul ajutor, numai că,  în majoritatea cazurilor se aplică o ştampilă fără curs, fără nimic. Din punct de vedere metodologic pe noi nu ne deranjează. Ce ne deranjează este faptul că o persoană angajată ar putea să aibă nevoie de ajutor, dar nimeni nu poate înterveni. Noi încercăm să educăm, şi prin concursul de prim-ajutor la care au participat peste 300 de copii din judeţ”, a completat reprezentanul CR Sfântu Gheorghe.

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail