Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) lansează luna aceasta o nouă metodă de atragere de fonduri pentru finanţarea proiectelor civile, inspirată din Marea Britanie – licitaţia de proiecte.
Reprezentantul Fundaţiei, Furus Levente a declarat ieri, pentru AGERPRES, că proiectul vizează responsabilizarea şi implicarea directă a comunităţii în susţinerea celor mai reuşite iniţiative locale, ce aduc beneficii membrilor acesteia.
Practic, fundaţia oferă organizaţiilor nonguvernamentale din judeţul Covasna posibilitatea să-şi prezinte proiectele, urmând ca trei dintre acestea, cele mai bune, să intre într-o competiţie finală, respectiv într-o licitaţie în cadrul căreia vor avea şanse de a obţine sumele necesare pentru implementare.
„Nu va fi o licitaţie în sensul clasic al cuvântului, ci o licitaţie în care fiecare dintre cei trei candidaţi intraţi în finală va încerca să atragă cât mai mulţi bani pentru proiectul său. Sponsorii pot alege să finanţeze cu o anumită sumă unul dintre proiecte sau chiar pe toate trei (…) În Anglia am văzut acest sistem şi de acolo am preluat ideea (…) La licitaţie sunt invitaţi să participe toţi membrii comunităţii, dispuşi să susţină financiar proiectele comunitare. Nu trebuie să contribuie cu sume foarte mari, important e să se implice”, a mai spus Furus Levente.
Licitaţia va avea loc pe 22 noiembrie a.c în Sala Studio a Teatrului din Sfântu Gheorghe, iar data limită pentru depunerea proiectelor este 21 octombrie a.c.
Fundaţia Comunitară a mai experimentat şi alte metode inedite de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectelor locale, una dintre acestea fiind campania ‘Pedalează pentru un scop bun’. La ultima ediţie, desfăşurată luna trecută, bicicliştii au strâns bani pentru patru proiecte ce au avut ca scop sensibilizarea cetăţenilor în vederea protejării pădurilor, iniţierea copiilor în arte marţiale, sprijinirea serviciului de îngrijire a bolnavilor şi vârstnicilor la domiciliu şi amenajarea unui parc de antrenament în aer liber la Sfântu Gheorghe. Fiecare ciclist a ales unul sau mai multe proiecte, iar fiecare tură făcută cu bicicleta a fost recompensată cu bani de către sponsori.
Fundaţia Comunitară a iniţiat în ultimii ani şi alte proiecte, cum ar fi „Sănătate şi prosperitate”, „Fii activ pentru Covasna” şi „Carduri comunitare”, prin intermediul cărora şi-a propus să promoveze voluntariatul, să susţină iniţiativele locale şi să dezvolte „patriotismul local’.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES