Aproximativ 1500 de angajaţi din sistemul sanitar covăsnean participă la greva japoneză declanşată ieri,  la nivel national,  în semn de protest faţă de măsurile de reformă iniţiate de Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Activitatea medicală nu este întreruptă, se desfăşoară normal, dar cadrele medicale poartă pe braţ, în semn de protest, eşarfe albe ori negre cu însemnele sindicatului. Vom protesta aşa trei zile, iar apoi vom trece la alte acţiuni de protest – mitinguri, grevă generală”, a spus liderul sindical.

Potrivit acestuia, în decurs de cinci zile a adunat 420 de semnături pentru declanşarea grevei generale preconizată în luna noiembrie.

Ministrul Sănătăţii poate să îşi dea demisia încă de pe acum, pentru că reforma sa nu va trece”, a spus Neagovici

El a afirmat că majoritatea lucrătorilor din sistemul sanitar covăsnean nu sunt de acord cu măsurile de reformă propuse de Ministerul Sănătăţii, sunt epuizaţi, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile în care lucrează.

Oamenii sunt epuizaţi. Din 2009 şi până în prezent au plecat foarte mulţi din sistem, iar posturile nu s-au deblocat, deşi aşa era vorba (…) Lucrează foarte mult, fac ore suplimentare care nu le sunt plătite pentru că nu sunt bani, iar zile libere nu li se pot acorda pentru că e nevoie de ei la locul de muncă (…) Deficitul de personal e major în judeţul Covasna – la personalul auxiliar mediu e undeva la 30-35%, iar la cel cu studii superioare, mă refer la medici şi biologi, undeva la 50%. Salarizarea a rămas la nivelul din 2008, iar oamenii sunt total nemulţumiţi”, a spus Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, spitalele nu au suficienţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului, iar măsurile de reformă preconizare de minister vor crea probleme şi mai mari, atât angajaţilor din sistem, cât şi pacienţilor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail