Lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe au fost oprite într-un „punct vulnerabil” şi trebuie reluate cât mai repede pentru a nu fi periclitată siguranţa clădirii şi a pacienţilor, afirmă directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Covasna, Mild Zoltan.
Potrivit acestuia, primul corp al clădirii a fost consolidat în totalitate, însă corpul cel mic a fost „rigidizat” doar până la etajul al doilea.
„Lucrările au fost oprite într-un punct vulnerabil şi trebuie continuate (…) În cazul unui cutremur, mişcările verticale şi orizontale ar putea crea probleme. În regim de urgenţă trebuie terminate şi celelalte două etaje, pentru ca clădirea să fie stabile”, a declarat Mild Zoltan pentru AGERPRES.
Managerul general al Spitalului, Andras Nagy Robert spune că, pentru finalizarea lucrărilor, e nevoie de trei milioane de lei, însă anul acesta Ministerul Sănătăţii nu a alocat bani pentru acest proiect.
„Ştim foarte bine cât de important este pentru siguranţa clădirii şi a pacienţilor să terminăm lucrările. Am solicitat sprijinul Consiliului Judeţean, care ne-a dat 1,5 milioane de lei, iar noi, din sursele noastre, contribuim cu 500.000 de lei, dar tot mai avem nevoie de 1 milion. Aşteptăm în continuare sprijin de la Minister”, a declarat managerul spitalului.
De finalizarea acestor lucrări depinde începerea altui proiect câştigat de Consiliul Judeţean Covasna prin Programul Operaţional Regional, în valoare de circa 22 milioane de euro, ce vizează modernizarea spitalului şi dotarea cu aparatură medicală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor susţine că, după finalizarea acestui proiect, Sfântu Gheorghe va avea unul dintre cele mai moderne spitale din regiune.
Spitalul Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate medicală din judeţul Covasna, a intrat în reparaţii capitale în urmă cu mai bine de cinci ani, după ce specialiştii au pus bulina roşie pe clădire, avertizând că structura de rezistenţă, extrem de şubrezită, nu va rezista unui cutremur. Clădirea a fost construită în urmă cu aproape 30 de ani, iar până în prezent, s-au investit peste zece milioane de lei pentru consolidarea ei. Fondurile au fost asigurate din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES