Operațiile pentru micșorarea stomacului la copii ar putea fi una din singurele soluții pentru a lupta împotriva fenomenului în creștere al obezității infantile, au apreciat specialiștii prezenți, luni, la cel de-al patrulea Congres mondial de chirurgie pediatrică, care se desfășoară la Berlin, transmite EFE.
Potrivit datelor prezentate de participanți, procentul copiilor care sunt supraponderali a crescut între 2008 și 2010, între un sfert și o treime, cu o multiplicare consecutivă a problemelor cardiace și articulare.
Un studiu din 2012 al Centrului federal german pentru educație în sănătate a arătat că programele de scădere în greutate, bazate pe practicarea sportului și diete, au eșuat în majoritatea cazurilor. La fel, trei sferturi dintre persoanele care suferă de obezitate infantilă vor avea aceeași problemă la vârsta adultă, odată cu agravarea maladiilor asociate supraponderabilității și a comportamentului de izolare socială.
Astfel, chirurgia bariatrică, practicată de mai mulți ani în cazul adulților, ar putea fi, potrivit experților, o alternativă la metodele actuale, chiar dacă există o serie de incertitudini medicale cu privire la problemele ce pot apărea odată cu procesul de creștere a copilului sau ca urmare a deficiențelor de vitamine și proteine.
Philipp Szavay, director medical la Spitalul din Lucerna (Elveția) și purtător de cuvânt al Societății germane de chirurgie pediatrică, a declarat totuși că ‘nu există informații asupra rezultatelor pe termen lung’. El a explicat totodată că micșorarea stomacului nu poate fi în sine o soluție la problema obezității la copii și că este de asemenea nevoie de o schimbare a obiceiurilor alimentare, altfel creșterea dimensiunii stomacului putându-se repeta. Specialistul a subliniat necesitatea elaborării de programe de urmărire a pacienților de echipe integrate, formate nu doar din medici, ci și din lucrători sociali, nutriționiști și psihologi.
AGERPRES