Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) reproşează primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), faptul că, prin atitudinea şi gesturile sale, tensionează relaţiile interetnice.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că Antal Arpad este cel care a ameninţat public românii din Covasna şi Harghita că vor avea soarta sârbilor din Kosovo, a schimbat parţial denumirea Bulevardului „1 Decembrie 1918”, ţine discursuri publice doar în limba maghiară, refuză să poarte eşarfa tricoloră conform legii şi să arboreze drapelul României, chiar şi după ce a fost amendat pentru ofensă adusă însemnelor naţionale ale României.
De asemenea, Forumul aminteşte că Antal Arpad contestă dreptul comunităţii româneşti de a fi reprezentată simbolic pe steagul oraşului, dar şi de a se adresa justiţiei în acest caz, în schimb face „un act de bravură publică” din strângerea pe „criterii etnice şi politice’ a peste 2.000 de semnături pentru a interveni în cadrul aceluiaşi proces.
„Aplicând principiul „hoţul strigă hoţul”, dl. Antal ne acuză de alimentarea tensiunilor interetnice. Ştie dl. Antal că segregarea pe criterii etnice a educaţiei se află la originea unui potenţial de neînţelegere interetnică dintre cele mai serioase din Europa de astăzi? Cunoaşte dl. Antal că descurajarea angajărilor pe criteriu etnic în administraţia publică şi în mediul privat constituie infracţiune, constituind esenţa statului de apartheid abolit acum 10 în Africa. Cunoaşte dl. Antal Arpad că Europa se îndreaptă către un peisaj politic şi comunitar de comunicare liberă între cetăţeni, indiferent de rasă şi apartenenţă politică, sau reînvie practici de tip medievalo-hortyst de tristă amintire? (…) Că Antal Arpad consideră că principiul reciprocităţii lezează drepturile minorităţii maghiare dovedeşte gravele carenţe în racordarea la valorile europene mondiale, filtrate prin două războaie mondiale, el rămânând tributar mentalităţii Codului Werboczi, prin care românii au fost excluşi din viaţa publică a Transilvaniei”, se arată în comunicatul de presă.
Zilele trecute primarul Antal Arpad a acuzat Forumul Civic că „atacă maghiarii din ţinutul secuiesc prin toate mijloacele posibile” şi „alimentează” tensiunile interetnice. Concret, s-a referit la faptul că Forumul s-a alăturat Prefecturii Covasna în procesul împotriva steagului oraşului şi a sesizat Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD) în legătură cu modul în care au fost alocaţi banii din bugetul local pentru proiecte, acuzând că au fost favorizate ong-uri maghiare.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail