Sub un soare cald de vară, în mijloc de octombrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe a fost organizată a XI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor, eveniment gastronomic aşteptat, an de an, atât de echipele participante cât şi de publicul numeros care abia doreşte să vadă mesele frumos aranjate dar mai ales să guste din cârnaţii proaspeţi şi gustoşi, dar şi din bunătăţile cu care fiecare echipă vine de acasă. Pâinea cu untură şi ceapă, zacusca sau slănina au fost savurate alături de un paharel de palincă sau ţuică, iar mustul a completat aroma cârnaţilor proaspăt prăjiţi  pe grătar.Încă de dimineaţă, cortul în care organizatorii au decis să desfăşoare evenimentul din acest an  a devenit neâncăpător pentru cele 38 de echipe venite atât din judeţul Covasna cât şi din Ungaria, fiecare dintre acestea dornice să demonstreze  că deţin secretul preparării cârnaţilor cei mai gustoşi.

 

Muncă şi multă voie bună

 

Ca în fiecare an, fiecărei echipe formate din maxim 4 membri i s-a oferit, în schimbul taxei de participare de 300 de lei, 10 kilograme de carne, 15 metri de intestin de porc, lighean, şorţuri şi şepci. Partticipanţii  au avut la dispoziţie o oră să decoreze masa şi să pregătească ingredientele pentru cârnaţi, timp în care, aşa cum e  tradiţia, colegi, prieteni şi cunoştinţe au ciocnit câte un pahar de tărie, pentru ca treaba să meargă bine. Odată ce startul a fost dat, doamnele din fiecare echipă au tăiat carnea iar domnii au tocat-o cu maşinile de tocat. După ce prima etapă a procesului tehnologic de preparare a cârnaţilor  a fost gata, fiecare echipă a trebuit să-şi demonstreze cunoştinţele şi să-şi folosească secretele ştiute numai de acestea, pentru ca, la final, cârnaţii să fie pe placul membrilor juriului, şi să fie declaraţi câştigători.

Chiar dacă au muncit, echipele nu au uitat să se şi distreze, iar unii au mai şi glumit pe seama festivalului: „Umplem cârnaţi acum, muncim din greu. Noi asigurăm cel mai bun cârnaţ; colega mea se ocupă cu asigurări, a venit cu laptopul şi imprimantă în caz de necesitate şi facem asigurări de sanătate în cazul în care se îmbolnăveşte careva. Participăm din 2006, dar ca şi brokeri e primul an. Suntem cei mai tari!”, a declarat reprezentantul echipei Transilvania Broker.

Cu toate că nu au avut foarte multă experienţă, nici băieţii de la Asociaţia Junior Bussines Club nu s-au lăsat mai prejos, şi au venit cu preparate tradiţionale, care mai de care. Nici la decorarea mesei nu au fost codaşi, având ca mascotă un „business man” cu servietă şi tot ce îi trebuie. „Participăm pentru a doua oară. Anul trecut am primit un premiu pentru cea mai tânără echipă. Am pregătit pentru juriu un om de business din varză, cu geantă de business cu cârnaţi şi cu pălincă. Trebuie să câştigăm că suntem tineri, avem ambiţie şi motivaţie. Reţeta este tot aceea de anul trecut, tradiţională: sare, piper, usturoi şi atât asta e tot ce trebuie, nimic mai mult”, a spus şeful echipei.

 

Hai să-ntindem hora mare

Cele două ore în care s-au preparat cârnaţii au trecut repede, şi, odată treaba terminată, a început distracţia. Mai firav la început, când doar câte o pereche, ici-acolo, dansa printre mese, participanţii dar şi vizitatorii au prins curaj şi au dansat laolaltă, timp de câteva ore, pe muzică ungurească şi românească,  indiferent de tricolorul purtat în piept. Ca adevărate vedete ce erau, dansatorii au fost filmaţi şi pozaţi de oaspeţii prezenţi, iar bucuria şi voia bună se putea citi  pe chipurile tuturor .

 

Premii pentru cei mai buni

 

După o aşteptare destul de lungă, timp în care membrii juriului au avut  o misiune dificilă în a stabili echipele câştigătoare, premiile celei de a XI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor organizată la Sfântu Gheorghe au fost acordate câştigătorilor.

Se pare că, în acest an, tot mai multe echipe participante au demonstrat că ştiu să prepare  cârnaţi gustoşi, şi totodată, au îndeplinit  cerinţele juriului în ceea ce priveşte modul de ornare a meselor dar şi a costumelor în care au fost îmbrăcaţi membrii echipelor.  Astfel, pe locul I s-au clasat nu mai puţin de 4 echipe: Békéscsabai Kolbász Szövetség  din Ungaria, Inkubátor II, Transilvania Broker şi  Négyesfogat- care sunt invitate să participe la  festivalul cârnaţilor din Bekescsaba, Ungaria, şi tot atâtea au primit  premiul al II-lea: Palóc Grillszövetség din Ungaria, András şi prietenii, IPA 1 şi Hinarii Delta Dunării. În acest an, echipa cotidianului „ Mesagerul de Covasna” formată din Maria, Elena, Maricela şi Miki a atras atenţia juriului prin frumoasele costume populare în care „fetele” au fost îmbrăcate, dar şi prin bunătăţile aduse de acasă, dintre care cele mai apreciate au fost dulceaţa de vişine şi cea de fructe de soc (o surpriză atât pentru membrii juriului cât şi pentru vizitatori), fapt pentru care a primit premiul III, alături de echipa Sanitas. În acest an,  Cupa Paradei Cârnaţilor a fost câştigată de echipa Szockolbászok.

 

O nouă etapă a Festivalului „ Parada Cârnaţilor”

 

Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV) a organizat Festivalul „ Parada Cârnaţilor”, timp de zece ani de zile, în luna mai, la Sala Sporturilor din Sf. Gheorghe. Toţi foştii participanţii au fost surprinşi, în primăvară, când, interesându-se de înscrierea la acest eveniment, au aflat că nu mai are loc la termenul binecunoscut. „Secretul” decalării acestui termen ne-a fost destăiunit, sâmbătă, de preşedintele ASIMCOV, Vajda Lajos, care ne-a spus: „În calitate de organizatori am socotit că cele 10 etape care au avut loc, sunt suficiente. Însă, în luna  mai când nu am mai organizat festivalul au venit participanţii şi ne-au luat la întrebări, astfel că  am hotărât să continuăm, dar cu o  nouă etapă şi  cu o nouă concepţie. Am ales ca acest eveniment să aibă loc în centrul oraşului, în luna octombrie. Am pornit timid, nu ştiam cum va fi, astfel că anul acesta am experimentat, este o nouă etapă”.

 

 

 

 

Festivalul Sarmalelor

 

Regalul gastronomic de la Sfântu Gheorghe a continuat duminică,  cu a doua ediţie a Festivalului Sarmalelor, la care au participat 15 echipe, unele dintre acestea fiind prezente şi la Parada cârnaţilor. Conform regulamentului, fiecare echipă a primit câte şase kilograme de carne din care trebuia să facă aproximativ 100 de sărmăluţe. Când am ajuns la cortul din centrul oraşului, munca era în toi. Aflaţi la a doua participare, membrii echipei „Cavalerii preparatelor la foc liber”  pregăteau gustoasele preparate.   „O oală cu 200 de bucăţi este la foc, dar interesul pentru sarmale este destul de mare.  Drept urmare, ca nişte buni inteprinzători ce suntem, ne-am mobilizat şi am mai umplut o oală cu sarmale” ne-a spus domnul Bagoly Miklos. Acesta a avut dreptate, deoarece sarmalele tuturor participanţilor au avut mare căutare, iar cei ce au  dorit să guste preparatele s-au aşezat la rând şi,  cu 5 lei porţia, au savurat din bunătăţile pregătite de membrii echipelor participante.

Ambele evenimente au fost realizate de către Asociația Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Ordinul Cavaleresc Gastronomic La Foc Liber şi  Asociația Unităţilor Hoteliere și Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ) cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie, al Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail