Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni derulează în această perioadă proiectul „DIGITIZAREA CĂRŢILOR VECHI ŞI BIBLIOFILE DE LA PAROHIA ORTODOXĂ I SFÂNTU GHEORGHE”. Proiectul cultural este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Partenerii muzeului în cadrul proiectului sunt: Asociaţia Cultural Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, Parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe I şi Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi.

Prin intermediul acestui proiect, atât Parohia Ortodoxă I Sfântu Gheorghe, cât şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, doresc alinierea la noul mod de prezentare a colecţiilor de carte veche. Digitizarea cărţilor vechi româneşti în general,  şi a celor liturgice în special, reprezintă o prioritate în cadrul activităţilor de valorificare a patrimoniului din colecţia Parohiei Ortodoxe Sf. Gheorghe I, în primul rând datorită bogăţiei culturale pe care o reprezintă.

În cadrul acestui proiect cultural sunt realizate o serie de activităţi de cercetare. Pe parcursul întâlnirilor de lucru întreaga echipă s-a documentat asupra mai multor aspecte, precum:  programul de diagnoză şi analiză a fondului de carte veche, modul de selectare, identificare şi examinare a cărţilor. Au fost parcurse informaţiile cu privire la tipurile de cărţi folosite în ritul ortodox, pe baza bibliografiei disponibile, aflată pe situl www.cimec.ro. Pentru analiză au fost stabilite 100 de cărţi provenind din fondul Parohiei Ortodoxe I Sfântu Gheorghe. Pe parcursul analizei fondului au fost precizaţi şi parametrii tehnici, începând de la definirea materialelor de realizare a cărţilor, categoriile funcţionale şi tipurile de cărţi (Biblie, Evangheliar, Triod, Apostol, Chiriacodromion, Minei, etc.), modul de realizare a legăturii, a ornamentelor, a iniţialelor şi nu în ultimul rând al ferecăturii. Starea de conservare a dictat ritmul de analiză a acestor cărţi, cele mai slab păstrate fiind manipulate cu maximă atenţie şi grijă. Pe parcursul activităţilor de manevrare a acestor cărţi vechi, membrii echipei de proiect au folosit echipament specific de protecţie. Fotografiile au fost realizate cu scară (liniar, ruletă) alături, fiind atât de ansamblu, cu copertele, cotorul, foaia de titlu; cât şi de detaliu, cuprinzând însemnările pe exemplar, note pe diferite pagini, sau orice intervenţii realizate pe carte. A urmat descrierea exhaustivă a fiecărei cărţi în parte, începând cu titlul complet, autorul, centrul tipografic, decorul folosit pe foaia de gardă, frontispicii, iluminarea iniţialelor de capitole, culoarea caracterelor, ordonarea textului. Notele realizate de foşti preoţi, de către cântăreţii de la vremea respectivă sau chiar de către donatorii cărţilor au fost completate în rubrică separată. Acestea reprezintă o adevărată istorie locală scrisă de cei care au locuit în satele de unde aceste cărţi au fost colectate.

Unul dintre obiectivele proiectului este diseminarea informaţiilor către elevii din cadrul şcolilor din Sfântu Gheorghe. A avut loc o primă activitate de prezentare pentru elevii din cadrul Şcolii Constantin Brâncuşi, partener în cadrul proiectului, elevii având ocazia de a vedea munca specialiştilor în ceea ce priveşte metodologia de analiză a unei cărţi vechi, precum şi modalităţile de conservare a acestora.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice al MNCR (Cristina Ioana Felea, e-mail: [email protected]) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

Cristina Ioana Felea

Muzeograf  PR Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail