Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  judecă astăzi,  la ultimul termen, procesul „Miko”, în care este inculpat, printre alţii, deputatul UDMR Covasna, Marko Attila, condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare cu executare, pe motiv că ar fi contribuit la retrocedarea abuzivă a unui imobil din municipiul Sfântu Gheorghe.

„E ultimul termen şi probabil că instanţa să va pronunţa definitiv şi irevocabil. Mă aştept să se dea o soluţie dreaptă şi justă. Nu sunt în situaţia de a cere favoruri Justiţiei, vreau să mi se dea dreptate pentru că adevărul e unul singur. Vreau să se facă dreptate aşa cum istoria şi documentele dovedesc”, a declarat ieri Marko Attila, pentru AGERPRES.

El a menţionat că la dosar a fost ataşat şi un punct de vedere al Ministerului Justiţiei în care se arată că în acest caz nu există vreun prejudiciu adus statului român, în consecinţă nu există o răspundere penală a celor inculpaţi.

Potrivit acestuia, reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România şi-au exprimat dorinţa de a participa  astăzi  la proces, aşa cum au făcut şi la înfăţişarea anterioară, din luna iunie.

În vara anului trecut, Judecătoria Buzău i-a condamnat la trei ani de închisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile.

La scurt timp, au avut loc mai multe acţiuni de solidaritate organizate de UDMR şi reprezentanţi ai cultelor istorice maghiare, care au culminat la Sfântu Gheorghe cu un miting la care au participat câteva mii de oameni. Reprezentanţii UDMR au informat despre acest caz Vaticanul, precum şi mai multe instituţii şi foruri internaţionale, acuzând faptul că statul român urmăreşte prin acest proces să „renaţionalizeze” un imobil ce aparţine comunităţii maghiare.

La îndemnul conducerii Eparhiei Reformate din Ardeal, în cursul zilei de joi vor avea loc slujbe de rugăciune în bisericile maghiare, în semn de solidaritate cu cei trei inculpaţi.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail