Conducerea Colegiului Medicilor Covasna este sceptică în privinţa posibilităţilor Ministerului Sănătăţii de a susţine financiar serviciile medicale din pachetul de bază, în condiţiile în care de acestea vor beneficia şi persoanele care nu plătesc asigurări de sănătate.

Preşedintele Colegiului, Kerekes Jeno e declaratieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că pachetul propus de Ministerul Sănătăţii este „generos”, iar îmbucurător este faptul că va pune un accent foarte mare pe prevenţia bolilor, însă nu crede că există acoperire financiară pentru acest proiect.

„Nu vedem susţinerea financiară pentru acest pachet de bază. Nu ştiu cum o să fie dacă de aceste servicii vor beneficia şi cei care plătesc asigurările de sănătate şi cei care nu plătesc. Nici ţări mai bogate, precum Franţa sau Anglia, nu-şi permit acest lucru (…) Am studiat propunerea ministrului Sănătăţii, este un pachet generos, partea preventivă este foarte bine pusă la punct, sunt propuneri bune şi frumoase, dar nu vedem finanţarea (…) Nu suntem de acord să beneficieze toţi de aceste servicii de bază fără să cotizeze. Nu e normal şi nici just”, a spus Kerekes Jeno.

El a menţionat că a solicitat tuturor managerilor din sistemul sanitar covăsnean să-şi exprime poziţia faţă de acest subiect, urmând ca pe baza concluziilor să fie formulată o poziţie oficială ce va fi prezentată Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii medicilor au apreciat, totodată, că anumite servicii prevăzute în noul pachet nu vor putea fi acoperite cu actuala dotare şi cadrele medicale existente, iar birocraţia va creşte.

„Imediat o să ajungem să vedem calculatorul mai mult decât pe pacient”, a spus Lucia Seres, preşedinta Asociaţiei medicilor de familie din judeţul Covasna. Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail