Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că lipsa unei politici demografice reprezintă „un atentat la siguranţa naţională a României” şi că statul român ar trebui să încurajeze familiile cu venituri mari să aibă mai mulţi copii.
Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de prezentarea unui studiu privind comunitatea romă din Sfântu Gheorghe, că politicile guvernamentale din ultimii 23 de ani au încurajat grupurile cu venituri precare să aibă mai mulţi copii, în loc să intervină pentru ca păturile sărace să fie din ce în ce mai reduse.
Potrivit acestuia, 30% dintre copiii care se nasc în România provin din familii foarte sărace, iar aceştia au şanse minime de a deveni „cetăţeni utili pentru societate”, dacă nu se va interveni pentru educarea şi formarea lor
„Practic ei, ca şi părinţii lor, vor trăi foarte probabil din sprijinul statului, din diferite ajutoare sociale, deci vor creşte în aceleaşi condiţii, dacă nu se va interveni. Eu cred că cea mai mare provocare a statului român este de a rezolva această chestiune. Dacă nu se rezolvă, cred că e o problemă care ţine de siguranţa naţională a statului român (…) Cred că este un atentat la siguranţa naţională a României faptul că nu se preocupă nimeni să facă politici publice pentru ca păturile foarte sărace ale României să devină din ce în ce mai mici”, a spus Antal Arpad.
El a adăugat că dacă ar fi ministrul Muncii atunci ar propune acordarea unor reduceri la impozitul pe venitul părinţilor, în funcţie de numărul de copii pe care îi au, pentru ca astfel să fie încurajate familiile cu bani să aibă mai mulţi urmaşi. Concret, a lansat ideea unui impozit de 13% pentru cei care au un copil, de 10% pentru doi copii şi 5% pentru cei cu trei copii.
„În 23 de ani, statul a încurajat păturile sărace să facă copii. Pentru multe familii ajutoarele primite de la stat au însemnat singurele venituri şi făceau mulţi copii ca să aibă din ce trăi (…) Gândiţi-vă, trei milioane de oameni au plecat din ţară, e o problemă mare, iar rata naşterilor a scăzut în România la 1,3%, în timp ce în comunităţile rome este de 4,6%. Asta înseamnă că în fiecare an pătura foarte săracă a societăţii devine din ce în ce mai mare (…) Pensiile noastre vor trebui produse de aceşti copii, şi va fi greu. Pe de altă parte, mulţi copii din aceste comunităţi sărace ajung în sistemul social de protecţie, iar statul plăteşte lunar 1700 de lei pentru fiecare (…). Eu cred că sistemul social din România, bugetul social al ţării nu-şi va permite să finanţeze toate ajutoarele sociale. La toate astea mă refer când vorbesc de siguranţa naţională”, a explicat primarul Antal Arpad.
Acesta a conchis că autorităţile centrale şi locale trebuie să ia măsuri concrete pentru integrarea membrilor comunităţilor rome, iar în context a amintit că studiul privind comunitatea romă din Sfântu Gheorghe, realizat de Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor, va sta la baza viitoarelor proiecte ale municipalităţii.
Totodată, a salutat decizia Comisiei Europene de a finanţa în perioada 2014-2020 proiectele menite să contribuie la ajutorarea comunităţilor defavorizate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES