Din dorința de a fi alături de oameni și de a contribui la prevenirea anumitor boli, dar și pentru a veni în sprijinul celor cu diferite afecțiuni, soții Tóth Anna Mária, kinetoterapeut și terapeut Yumeiho și Tóth Zoltán, kinetoterapeut, au deschis în urmă cu trei ani, în Sfântu Gheorghe, un centru de recuperare medicală, bazat pe programe de kinetoterapie, fizioterapie și masaj profilactic și de recuperare „Prevent”.

„Am înființat acest centru împreună cu soțul meu. Amândoi am terminat facultatea de kinetoterapie, respectiv masteratul în kinetoterapie și activități motrice adaptate. De atunci, facem anumite cursuri de specializare, cum ar fi de radiologie și imagistică sau de recuperare în diferite domenii. Din 2010 avem firma, dar înainte am lucrat ca și voluntari la diferite centre sau spitale, în străinătate sau în țară, respectiv am lucrat la domiciliu, pentru persoanele care nu se pot deplasa. Din 2010 am deschis aici pentru că am simțit nevoia să facem acest centru”, ne-a spus Tóth Anna- Mária.

 Terapie japoneză: Yumeiho

Centrul „Prevent” oferă servicii variate – kinetoterapie, recuperare medicală, terapeutică, profilactică și de recuperare, fizioterapie, masaj terapeutic și de relaxare, dar și „Yumeiho”. Tóth Anna- Mária ne-a explicat că Yumeiho este o terapie manuală japoneză, o metodă terapeutică bazată pe acțiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman; constă în aplicarea metodică a unui ansamblu complex de procedee manuale și exerciții fizice în scopul restabilirii echilibrului funcțional al organismului uman. Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul terapiei Yumeiho constau în: tehnici de manipulare osteo-articulare și gimnastică mio-articulară pasivă; procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură și reflexoterapie); tehnici și procedee speciale de masaj; elemente de stretching; metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului și staticii; exerciții de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, etc., foarte utilă în tratarea unor afecțiuni sau în ameliorarea unor tulburări. „Această terapie se realizează pe o saltea, pe jos, clientul fiind îmbrăcat. Se fac anumite măsurători, la începutul tratamentului și la sfârșit și în funcție de problema pe care o are clientul, (o simplă contractură musculară, până la anumite probleme cum ar fi hernii de disc sau probleme după o perioadă de imobilizare mai lungă), se acționează”, ne-a explicat specialista Tóth Anna Mária.

 Alături de fiecare, de la mic, la mare

Cei care calcă pragul centrului „Prevent” se confruntă cu probleme variate. „Depinde foarte mult și de perioada anului în care vin la noi. Primăvara, toamna, vin mai ales cei cu probleme reumatologice, care necesită foarte multă fizioterapie, dar și gimnastică. Pe perioada iernii, sau imediat după, bineînțeles, vin cu fracturi. Mai ales perioada de schi este una destul de problematică”, ne-a explicat specialista. Aceasta ne-a mai spus că serviciile oferite se adresează unei palete largi de vârstă: „Am avut pacienți începând de la copii de o lună, până la doamne de 77 de ani”, ne-a mărturisit Tóth Anna Mária.

Gimnastică și masaj, de la vârste fragede

Aceasta ne-a spus că gimnastica și masajul pentru bebeluși sunt foarte importante, deoarece, pe lângă faptul că ajută la dezvoltarea armonioasă, influențându-i și din punct de vedere psihic, acestea ajută și la tratarea unor afecțiuni.  Așadar, chiar și copilași de doar câteva săptămâni sau luni de viață au fost aduși de părinți la Centrul „Prevent”.

„Bebelușilor le facem un masaj și o gimnastică pasivă. Ei fac cunoștință cu lumea prin mișcare. Primul contact cu lumea pentru ei este prin piele și mișcarea. Masajul și mișcarea  ajută să învețe primele deprinderi. Prima dată trebuie să-și țină căpșorul, după aceea urmează să se întoarcă de pe burtă pe spate și apoi invers; urmează să stea în șezut, apoi târât și ridicat în picioare și mers. Acestea sunt etapele. În funcție de etapa în care suntem, putem ajuta copilașul să evolueze mult mai repede. Am avut copii și cu probleme, de exemplu cu torticolis congenital – gâtul strâmb – din cauza posturii în burtica mamei, sau probleme la naștere, dar  am avut și mămici care pur și simplu doresc ca acești copii să facă miscare. Specialiștii spun că un copil care învață mai repede să se miște, învață mult mai repede și teoretic, învață să vorbească mult mai repede, gândirea este mult mai logică, știe să memoreze multe lucruri mai repede”, ne-a explicat specialistul Tóth Anna Mária.

 Servicii dedicate viitoarelor mămici

„Prevent” vine și în ajutorul viitoarelor mămici. Acestea pot beneficia de proceduri de gimnastică sau de masaj. Aceste proceduri au un rol important în perioada sarcinii, perioadă în care au loc foarte multe schimbări în organism. „Masajul este foarte important, deoarece greutatea corpului lor se schimbă într-o perioadă relativ scurtă, de asemenea au loc schimbări hormonale, metabolice în organism, ce pot duce la dureri, discomfort,… Masajul ajută la decontracturare, la relaxare atât fizică, cât și psihică. Gimnastica este foarte importantă pentru că femeile trebuie să aibă musculatură care să susțină organismul mamei și al copilului. (…)”, a mai spus Tóth Anna Mária.

 Prevenirea este foarte importantă.  La Prevent, consultația este gratuită!

Controlul medical periodic și o preocupare constantă pentru starea de sănătate sunt foarte importante. Așadar, și cei care au o stare de sănătate bună  pot apela la „Prevent”, pentru a și-o menține și pentru a preveni apariția anumitor afecțiuni.

„După o anumită perioadă, după o anumită vârstă – 25- 35 de ani – deja toate sistemele noastre din organism încep să funcţioneze mai puţin bine decât până atunci. În această perioadă, până ajung să am probleme, să am dureri, ar trebui să îmi îmbunătăţesc performanţele cât mai mult, pentru a putea întârzia cât mai mult efectele îmbătrânirii. Sună urât că la 35 de ani vorbim de proces de îmbătrânire, dar din punct de vedere anatomic, procesul de îmbătrânire începe mult mai devreme decât apar ridurile şi ne considerăm noi bătrâni  (…)”, a atras atenția kinetoterapeutul Tóth Anna Mária, care a subliniat importanța consultării specialiștilor, chiar dacă nu există neapărat anumite probleme de sănătate.

„Dacă cineva nu are anumite probleme de sănătate, poate să meargă la aerobic, sală, alergat, înot, dar să ceară părerea unui specialist în domeniul respectiv. Este foarte important să ştie că acel lucru îi face bine sau nu. De exemplu, pentru oricine vine la noi să ceară un sfat sau să ceară o consultaţie, aceasta este gratuită, tocmai din acest punct de vedere. Nu trebuie să vină neapărat la noi să facă gimnastică, poate merge oriunde, dar e foarte important să ştie ce să facă. În momentul în care ştii ce e bine pentru tine şi ce nu, atunci poţi să te hotărăşti pe ce cale o apuci”, ne-a spus Tóth Anna Mária.

Cei doi specialiști de la „Prevent” colaborează și cu un medic din Brașov.

„Colaborăm și cu o doamnă doctor din Braşov. Dânsa este de specialitate medic de  recuperare medicală și balneo- fizioterapie (…) De obicei vine în funcţie de numărul clienţilor o dată pe săptămână sau la două săptămâni”, ne-a explicat Tóth Anna Mária.

Sănătatea trebuie să fie pe primul plan!

Din lipsă de timp, copleșite de grijile cotidiene, multe persoane își neglijează sănătatea și ajung uneori prea târziu la medic. Tóth Anna Mária ne-a spus că aceasta este una dintre problemele des întâlnite, din păcate: „Ceea ce consider eu a fi o problemă este educaţia clientului, în sensul că vin prea târziu. Dacă ar veni preventiv și nu ar neglija sănătatea, ar fi mult mai bine. Şi pentru mine ar fi mult mai uşor să lucrez cu pacienții, pentru că aş avea rezultate mult mai bune, într-o perioadă mai scurtă, dar şi pentru ei, pentru că perioada de recuperare ar fi mult mai scurtă şi consecinţele nu ar fi aşa de grave (…) Dacă ar fi să transmit un mesaj cititorilor, le-aș transmite să fie mai atenţi la ei, fiindcă este mult mai usor să previi, decât să tratezi ”, a spus specialista.

 Sănătatea vine și din interior…

Aceasta a mai atras atenția asupra faptului că starea psihică, emoțională este foarte importantă și influențează starea de sănătate fizică a unui pacient: „Dacă stăm foarte mult la birou…dacă mergem o dată sau două ori pe lună, de exemplu, la masaj să ne relaxăm puţin şi mintal şi fizic, atunci poate acea spondiloză la care sunt predispus nu ajunge să se manifeste la 40 de ani, ci ajunge să se manifeste mult mai tarziu, la 50-60 de ani (…) Oamenii trebuie să încerce să facă ceva pentru ei, să aloce timp şi atenţie pentru sănătatea lor şi pe plan psihic. Foarte multe probleme fizice corespund cu anumite probleme mentale, psihice.”, a explicat Tóth Anna Mária.

 Planuri de viitor

În legătură cu planurile de viitor, cei doi specialiști ne-au spus că se vor axa în continuare pe servicii de calitate și că vor încerca să se dezvolte și mai mult.

„Ceea ce ne dorim şi ceea ce considerăm normal este ca noi, specialiştii, să putem oferi mai mult clienţilor calitativ – pregatire profesională continuă, dar și un ambient plăcut de lucru, cu aparatură de ultimă generație”, ne-a spus Tóth Anna Mária.

O altă locație

Aceasta a menţionat că, în câteva zile, în 15 octombrie (a.c.), Centrul de Recuperare medicală „Prevent” din Sfântu Gheorghe va funcționa într-o nouă locație, apropiată de sediul actual: pe strada Crângului, la nr. 36A, ap. 1. Programul de funcţionare va rămâne același, între orele 12 –20, completând cu două sau trei dimineţi. În prezent, la  „Prevent” vin persoane din județ, dar și din afara lui.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail