Sărbătoare a melomanilor

Aşa cum arătam acum câteva zile, când am relatat despre inaugurarea noului sediu al Filarmonicii din Braşov  la Complexul „Patria” (situata în vecinătatea întreprinderii textile „Carpatex”), eveniment primit cu mare bucurie şi de iubitorii muzicii  culte din judeţele Covasna şi Harghita, a sosit momentul ca lucrurile să intre pe un făgaş de neormalitate aşteptat vreme de peste un…secol.

Da, au trecut 136 de ani de la înfiinţarea prestigioasei instituţii muzicale din centrul ţării, cared până acum nu a avut propria sală, fiind nevoită să evolueze în spaţii improprii, închiriate.

După inaugurarea festivă la care şi ziarul „Mesagerul de Covasna” a fost prezent în 20 septembrie a.c., relatând apoi pe larg despre acest moment emoţionant, aseară  a venit rândul deschiderii Stagiunii de concerte 2013-2014 a Filarmonicii din municipiul de sub Tâmpa.

Concert simfonic extraordinar

Joi, 26 septembrie 2013 a avut loc în noua şi ultra-performanta sală „Patria”, care are cea mai bună acustică din România, Concertul simfonic extraordinar

ce a marcat  debutul  Stagiunii de concerte 2013-2014.

Orchestra simfonică  a prezentat un program special, ca pentru un asemenea moment inaugural, cu lucrări ale unor titani, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Alexander Konstantinovici Glazunov, Ludwig van Beethoven şi George Enescu. În program, Uvertura la  opera „Nunta lui Figaro” de Mozart, Simfonia a VI-a de Beethoven, Concertul pentru vioară şi orchestră de Glazunov, precum şi Rapsodiile marelui nostru compatriot, George Enescu.

Onoarea de a oficia la pupitru  i-a revenit dirijorului japonez Daisuke Soga, un vechi colaborator  al Filarmonicii braşovene,   invitată   fiind o compatriotă de a sa,  violonista  Asuka Kawamata.

Biografii exemplare

Pentru cititorii noştri mai puţin familiarizaţi cu acest domeniu special, vom prezenta  câteva date din biografia şi palmaresul artistic al celor doi artişti niponi, pentru că ne vom mai întâlni cu ei în viitor. Dirijorul Daisuke Soga s-a născut la Osaka, în anul 1965 şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul.

Între anii 1984 -1987 urmează Academia „Toho – Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas şi dirijat, apoi Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde studiază contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea.

După ani întregi de studiu la diverse cursuri de măiestrie şi îndrumat de muzicieni reputaţi, în noiembrie 1990, Daisuke Soga a fost invitatul Filarmonicii din Braşov.

În vara anului 1996 a fost ales dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internaţional din Tanglewood, festival organizat de Orchestra Simfonică din Boston, iar din 1998, Daisuke Soga a dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România.

În perioada 2001 – 2003, dirijorul Daisuke Soga a fost Director muzical la Orchestra simfonică din Osaka şi începând din anul 2005 este Dirijor principal la Tokio New City Orchestra.

Tânăra  interpretă  Aska Kawamata a început să cânte la vioară la vârsta de trei ani sub îndrumarea mamei sale, ulterior perfecţionându-şi tehnica cu diverşi profesori de renume niponi. Din anul 2011 până în prezent, studiază vioara în cadrul cursurilor de Masterat de la Şcoala Superioară de Muzică din Geneva, Elveţia, cu prof. Mihaela Martin.

Aska Kawamata a obţinut importante premii la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, luând  parte  la numeroase cursuri de măiestrie pentru vioară, violă şi muzică de cameră.

Din repertoriul abordat în calitate de solistă, fac parte adevărate provocări muzicale, interpretate alături de cunoscute orchestre ale lumii. A susţinut trei recitaluri solo în oraşele Tokyo şi Mito, Japonia, lansând  şi un CD.

Câteva informaţii preţioase

Şi pentru că ne afăm la început de drum într-un nou spaţiu, cu alte exigenţe pentru  publicul spectator, conducerea instituţiei, respectiv dl. Liviu Mateş,  a dorit să facă unele precizări  de natură organizatorică. „Biletele pentru concertele Filarmonicii Braşov se pot procura de la Complexul „Patria” (B-dul 15 Noiembrie, nr. 50A), după următorul program: luni, miercuri, joi între orele 12,00 şi 15,00, marţi de la 16,00 la 18,00, iar joi – când au loc în mod tradiţional concertele – cu o oră înaintea începerii, adică de la  ora 18,00.

Preţul biletelor este de 20 de lei,  fiind redus cu 50 la sută pentru elevi, studenţi şi pensionari, respectiv 10 lei. De asemenea, dorim să facem cunoscut, şi pe această cale că în noua Stagiune de concerte nu vor mai avea loc repetiţii cu public!

De reţinut este şi faptul că accesul publicului în sala de concert se va efectua  doar între orele 18,30  şi 19.00. Întrucât  la ora 19,00  vor începe efectiv concertele, uşile se  închid, fără a se mai permite vreunei persoane accesul, indiferent dacă a achiziţionat sau nu bilete.

Cu toată consideraţiunea, trebuie să precizăm că noua şi eleganta sală impune, fără legi scrise, o anumită conduită în cadrul evenimentelor, aşa că  spectatorii sunt rugaţi să respecte îndrumările din incinta instituţiei, precum şi normele de comportament civilizat.  De exemplu, înaintea începerii concertului telefoanele să fie închise sau cu profilul „silenţios” activat,  să se respecte locurilor în sală, precum şi cele rezervate etc. Le mulţumim  tuturor  prietenilor noştri pentru tot sprijinul acordat şi pentru înţelegere!”

000

    Stimaţi melomani covăsneni, iată, aşadar, auspicii minunate pentru o stagiune muzicală reuşită. Un bun prilej de a vă oferi  din când în când clipe de reverie într-o existenţă tot mai zbucuimată.

Sărbătoarea melomanilor a început!

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail