Echipa alergătorilor pentru pace – „Peace Run” România s-a oprit ieri, cu flacăra păcii, și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
Peace Run („Alergare pentru pace”) este una dintre cele mai mari alergări de ştafetă din lume, cu scopul declarat de a dezvolta, prin puterea de coeziune a sportului, pacea şi prietenia dintre indivizi, ţări şi popoare. Pe o lungime de 4 000 de kilometri, ștafeta europeană din anul 2013 va lega 10 ţări.
Alergarea pentru Pace a fost inițiată în urmă cu aproximativ 26 de ani de Sri Chinmoy, poet, filosof, bun atlet și muzician. De-a lungul timpului, ștafeta s-a bucurat de sprijinul unor oameni de seamă, cum a fost Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Maica Tereza.
În România, evenimentul se află la cea de-a a XVI-a ediție. Organizatorilor acestei ediții li s-a alăturat și Ministerul Tineretului și Sportului, iar la nivelul Ministerului s-a constituit o comisie din care fac parte reprezentanți ai Direcțiilor Județene de Sport și Tineret Mureș, Harghita, Covasna, Bacău și Neamț.
Ștafeta se desfăşoară între 22 – 28 Septembrie, pe ruta Târgu-Mureş – Odorheiu Secuiesc—Miercurea Ciuc—Sfântu Gheorghe—Onești—Bacău—Piatra Neamț, pe o distanță de peste 400 kilometri. Toată această distanță este parcursă cu o torță –simbol al păcii – aprinsă.
Astfel, 22 de persoane au pornit luni din Târgu Mureș. Câțiva participanți s-au întors acasă, au continuat 18 persoane, iar marți seară s-a alăturat și o alergătoare din Franța. Pe parcurs, echipe sportive și reprezentanți ai diferitelor cluburi sportive și nu numai, s-au alăturat alergătorilor. Oricine dorește poate lua parte la ştafetă.
Alergătorii au ajuns marți în județul nostru și au fost întâmpinaţi, la Sfântu Gheorghe, de reprezentanţi ai Municipalităţii, ai Direcţiei pentru Sport și Tineret Covasna și ai Inspectoratului Școlar Județean. Ieri, flacăra păcii a ajuns și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu.
„Am ajuns și la dumneavoastră și dorim să transmitem acest mesaj al păcii. Fiecare dintre noi avem o mică scânteie, o dorință de a fi pace atât în interiorul nostru, cât și în exterior, dar nu prea știm ce să facem cu această dorință și cum am putea noi să o aducem la suprafață. Noi credem că lumea este ca o oglindă care ne oglindește exact pe noi și ceea ce facem. Dacă dorim să avem prieteni, atunci este bine să începem noi să fim prietenoși și astfel lumea va fi prietenoasă cu noi. Sau dacă dorim să fim ajutați de alții, atunci noi trebuie să facem primul pas și să îi ajutăm prima dată pe ceilalți; dacă dorim să trăim în pace, atunci prima dată noi trebuie să facem ca această scânteie din interiorul nostru să ardă ca această flacără (n.r.- arătând spre flacăra păcii) și să putem reflecta pacea noastră interioară asupra celor din jur. Deci, și acesta este mesajul nostru: primul pas este al tău”, a spus Béres Sándor, unul dintre membri echipei de alergători, implicat în organizarea evenimentului.
Echipa de alergători a intonat imnul Peace Run, după care făclia- simbol al păcii- a ajuns din mână în mână la elevii și reprezentanții Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Aceștia au primit și o diplomă care să ateste că au primit făclia. Potrivit conducerii liceului, această diplomă va sta la loc de cinste, alături de celelalte trofee și diplome obținute de-a lungul timpului.
Elevi ai școlii s-au alăturat, apoi, alergătorilor pentru câțiva pași.
„Am fost primiți cu drag de fiecare școală, de fiecare comunitate. Am fost ajutați foarte mult și fără acest ajutor nu am fi reușit. În continuare, suntem ajutați foarte mult (…)”, ne-a mărturisit domnul Béres Sándor, care a dorit să precizeze că „în spatele acestor oameni care aleargă se află o echipă mult mai mare, care a organizat și a pus la punct tot traseul”.
Ieri, alergătorii s-au oprit și la Moacșa, la Târgu Secuiesc și la Oituz, după care au ieșit din județul nostru și s-au îndreptat spre Onești.
Ana Alina Costache