Teatrul de Mișcare „Studio M” din Sfântu Gheorghe deschide stagiunea 2013/2014, mâine, 27 septembrie, la ora 19, în Studioul Nou, cu premiera intitulată „Cronica unor căderi banale”. Spectacolul este realizat de Yves Marc, regizor, coregraf și pedagog teatral de renume mondial și co-director la Théâtre du Mouvement, din Montreuil, Franța. Premiera care marchează debutul regizorului în România a fost realizată prin colaborarea dintre Teatrul de Mișcare Studio M și Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe. Astfel, în spectacolul „Cronica unor căderi banale” vor juca 11 actori- Claudia Ardelean, Bajkó László, Gáll Katalin, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Sânziana Tarța, Veres Nagy Attila -7 ai Studioului M, 3 ai TAM și o actriță invitată.

„În spectacol nu se regăsește doar un singur fir narativ, este vorba mai degrabă despre o compilație policromă care ne surprinde cu fiecare nuanță. Punctele de pornire ale spectacolului sunt experiențele proprii ale regizorului, idei legate de faptul căderii, dezvoltate apoi prin improvizațiile actorilor. Scenele spectacolului formează un colaj în jurul temei centrale, căderea. Căderile au legătură  în primul rând cu gravitația, însă ne putem gândi și la puncte de vedere mai variate. Cum ar putea arăta o cădere în sens psihologic, social, moral sau chiar neurologic? Aceste întrebări au oferit artiștilor o gamă largă de posibilități în explorarea unor situații pe lângă care, în viața de zi cu zi, am trece nepăsători. Spectacolul relevă sentimente și conjuncturi contradictorii, de la comic la dramatic sau absurd, completate de momente lirice” precizează Balázs Nóra, secretar literar şi PR al Teatrul de Mișcare Studio M .

„Datorită gravitației Pământului, considerăm căderile noastre ca fiind firești, naturale. Acea motivație personală, persistența și speranța care ne poate ajuta la ridicare trebuie găsită, însă, de fiecare dintre noi în parte”  consideră regizorul Yves Marc.

Spectacolul a fost finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Bethlen Gábor. Biletele se pot procura de la Biroul de Organizare Culturală (Pța Libertății 1), zilnic între orele 11-16, vineri până la ora 13 și cu o oră înainte de spectacol. Durata spectacolului este 1 oră și 25 de minute. Următorul spectacol are loc  sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 19, în Studioul Nou.

 

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail