Societatea de salubrizare TEGA SA este nevoită să găsească şi să implementeze noi metode de stimulare a colectării selective a deşeurilor, în condiţiile în care, începând cu ianuarie 2014, va fi nevoită să achite suma de 50 lei/ tona de deşeuri depozitate în depozite, către Administraţia Fondului pentru Mediu. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, directorul TEGA SA, Toth Birtan Csaba a declarat că deşi societatea de salubrizare a instituit o modalitate de cointeresare a populaţiei în vederea colectării şi predării selective a deşeurilor, respectiv scăderea contravalorii deşeurilor predate din factura de salubritate, rezultatele scontate nu sunt cele aşteptate. Drept urmare, începând cu 2014, preţul pentru colectarea amestecată va fi mai mare faţă de cel perceput în prezent, această măsură având drept scop „ forţarea” populaţiei din judeţul Covasna să colecteze deşeurile selectiv.
„Suntem constrânşi să mergem spre colectarea selectivă, dar ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că nu noi, operatorii, colectăm selectiv, ci populaţia, şi noi suntem puşi să plătim aceste taxe. (…) Din cauza rezultatelor slabe pe care România le are în raport cu obligaţiile din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, Ministerul Mediului vrea să forţeze populaţia să colecteze selectiv, prin operatori şi prin Primării. Şi până în prezent Primăriile achitau o taxă de 100 lei pentru fiecare tonă de deşeuri cu care au ajuns sub obligaţia de 15 % din cantităţile de deşeuri depozitate în anul anterior” a declarat directorul Tega SA, Toth Birtan Csaba.
Sistem de colectare selectivă a deşeurilor la Sfântu Gheorghe, după model spaniol
Potrivit Agerpres, Societatea de salubritate şi-a propus ca de anul viitor să introducă un nou sistem de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, inspirat după un model spaniol. Directorul societăţii, Toth Birtan Csaba a menţionat faptul că că proiectul vizează colectarea materialelor reciclabile în sistem door-to-door, aşa cum se face în localitatea Hernani din Ţara bascilor, unde autorităţile au impus obligativitatea colectării selective şi au reuşit performanţa de a recicla peste 90% din deşeuri. Acestea au împărţit fiecărei gospodării recipiente cu un cod de identificare şi au montat cârlige pe pereţii caselor sau pe stâlpi speciali unde fiecare familie agaţă materialele colectate. Mai mult decât atât, fiecărei categorii de deşeuri – hârtie, plastic, sticlă etc, i-a fost alocată o zi pentru colectare, iar în acest fel municipalitatea a reuşit să monitorizeze colectarea selectivă la nivelul fiecărei gospodării.
Numai anul trecut pe raza municipiului Sfântu Gheorghe s-au colectat 400 de tone de hârtie şi 175 de tone de plastic, o cantitate dublă faţă de anul anterior. De asemenea, s-a mărit cu aproape 30% cantitatea de ulei ars colectată şi cu 14% a bateriilor şi acumulatoarelor uzate.
Tega implementează un nou proiect pilot
Prin achiziţionarea şi montarea unor containere de deşeuri semiîngropate în municipiul Sfântu Gheorghe, rerezentanţii societăţii de salubrizare au sperat că vor rezolva problema creată de persoanele care şi-au făcut un obicei din a căuta prin gunoaie. Însă, inventivi din fire, „gunoierii” specializaţi au găsit soluţii de a scoate şi din aceste containere pungile cu gunoi pe care, după „ inspectare” le lasă în jurul containerelor semiîngropate. „Am fost novoiţi să căutăm alte soluţii, drept urmare am pornit un proiect pilot în zona fostului magazin Trident, unde, într-un modul cu închidere sunt montate 4 contaiere, şi toţi locatarii din zona respectivă vor pimi cheie. Acum suntem în testări şi vom monta două module şi în cartierul Simeria, iar dacă vom vedea că varianta este bună, o vom generaliza în tot oraşul. În Sfântu Gheorghe există 118 puncte de colectare din care în 25 sunt montate 44 de contaienere semisubterane. Probabil că aceasta va fi viitoarea metodă, şi că vor fi idei de îmbunătăţire” a precizat Toth Birtan Csaba care a menţionat, totodată, că noua variantă nu este mai costisitoare, preţul unui singur modul închis fiind de 18 mii lei, echivalentul a două contaienere subterane.
Maria Graur