În organizarea Filialei Covasna a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România ( CECCAR),  la Sfântu Gheorghe  s-a desfăşurat, sâmbătă,   cea de a IX-a ediţie a „ Zilei Naţionale a Contabilului Român”,  sărbătoare  a profesiei contabile din România.  La evenimentul prezidat de vicepreşedinte CECCAR Covasna, Benkő Pál,  au fost prezenţi  membrii experţi contabili şi contabili autorizaţi  precum şi  reprezentanţii instituţiilor deconcentrare din judeţul nostru cu care acest organism colaborează în mod frecvent,  în aplicarea corectă a legislaţiei.

În acest an lucrările s-au desfăşurat în spiritul parteneriatului dintre  „experţi contabili şi IMM-uri”  un parteneriat de succes, având  ca  temă secundară: „Standardele profesionale – garanţia competenţei şi performanţei în gestionarea profesiei contabile”.

În alocuţiunile  lor, cei prezenţi au  subliniat rolul profesioniştilor contabili şi al IMM-urilor în relansarea economică  ca fiind  unul foarte  de important care constituie  însăşi structura de bază a economiei, fără de care nici nu se poate discuta de relansare economică. Într-un peisaj mondial zguduit de criza financiară, caracterizat prin modificări structurale continue  dar  şi o presiune concurenţială crescută, rolul IMM-urilor în societatea noastră  a devenit din ce în ce mai important datorită creării oportunităţilor de angajare şi a rolului important pe care îl joacă în bunăstarea şi prosperitatea comunităţilor locale şi regionale. Expertul contabil este principalul artizan al unei întreprinderi, în jurul căruia se învârt strategia, imaginea fidelă în informaţiile şi raportările financiare, precum şi dezvoltarea acelei întreprinderi. În opinia conducerii CECCAR Covasna, sprijinirea şi dezvoltarea sectorului IMM, stimularea creativităţii, a inovaţiei şi  a competitivităţii  pot fi realizate doar cu  sprijinul tuturor factorilor implicaţi şi a tuturor structurilor instituţionale antrenate în dezvoltarea culturii antreprenoriale, prin facilitarea accesului la finanţare, inclusiv la cea din partea statului, prin activităţi de educare şi dezvoltare, facilităţi de ordin fiscal, precum şi facilitarea accesării de fonduri europene prin mecanisme care să nu dezarmeze din start prin cerinţe stufoase şi birocratice. Nu în ultimul rând, în opinia profesioniştilor contabili, trebuie dezvoltat şi întărit mecanismul prin care IMM-urile să participe la reglementarea pieţei lor, însă, în practică, cei mari fac legea pentru cei mici, fără ca aceştia să fie bine înţeleşi. În stadiul actual al unei pieţe alerte şi în continuă schimbare, deschiderea firmelor mici şi mijlocii către serviciile experţilor contabili reprezintă o nevoie de schimbare a percepţiei şi o gândire mai flexibilă a reprezentanţilor IMM-urilor faţă de provocările actuale şi faţă de nevoile de care trebuie să ţină seama, urmare a diverselor probleme cu care aceştia se confruntă zilnic.

Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Naţionale a Contabilului Român” ,  persoanelor nominalizate de către Consiliul de Conducere al Filialei CECCAR Covasna le-au fost  acordate diplomele de merit. Ttotodată, directorul filialei, d-na Tankó Paraschiva a înmânat distincţii şi diplome reprezentanţilor  societăţilor de top, membre ale CECCAR Covasna.

M.G.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail