Investiţia Schweighofer de la Reci merge înainte. Fabrica tocmai a primit acordul de mediu,cu argumentaţia că investiţia este una în prelucrarea lemnului şi nu în exploatări forestiere, aceasta înseamnând că discuţiile privind disponibilitatea resursei de masă lemnoasă şi influenţa asuprea tăierilor ilegale nu îşi au locul.
Totuşi, aceasta este esenţială deoarece legal, în România, volumul de masă lemnoasă de răşinoase cu diametru 14-40 cm, materia primă folosită de fabricile Schweighofer este de sub 3 milioane mc. Cu investiţia de la Reci, capacitatea de lucru a grupului austriac va fi de aproximativ 3,4 milioane mc lemn de lucru răşinoase. Chiar şi cu importurile din Ucraina de 0,4 mc milioane mc, firmele Schweighofer vor trebui să achiziţioneze tot buşteanul de pe piaţă, adică să elimine concurenţa. Poziţia dominantă a grupului austriac în piaţă există deja, dar cu punerea în funcţiune a combinatului de la Reci această poziţie dominantă tinde spre una absolută, cu consecinţe atât pentru sectorul exploatării masei lemnoase cât şi pentru industria mobilei, al cărei acces la resurse va fi din ce în ce mai dificil.
Mai mult de atât, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii 46/2008-Codul Silvic, iniţiat de d-na ministru Lucia Varga nu a fost aprobat, urmând a fi supus dezbaterii publice. Respingerea proiectului de lege înseamnă blocarea în starea de fapt actuală, şi vom vedea dacă în perioada imediat următoare d-na ministru va înţelege să accepte un dialog real privind problemele sectorului forestier.
În concluzie, toamna 2013 este una tensionată atât pentru scena politică, cât şi pentru sectorul forestier.
Forţa Civică Covasna