Niciun spital public din judeţul Covasna nu mai are bani pentru a-şi desfăşura activitatea în ultimele două luni din acest an, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
„Nicio unitate sanitară din judeţ nu are bugetat un leu pentru activitatea curentă, pentru plata salariilor pe ultimele două luni din acest an. Nu ştim ce soluţii se vor găsi pentru cele două luni de la final de an”, a spus acesta.
Managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert a confirmat declaraţia, menţionând că mizează pe o rectificare bugetară.
„Nu vom avea bani pentru nimic, suntem descoperiţi integral pe ultimele două luni (…) Avem un deficit de aproape un milion de euro. Am avea nevoie de minim, subliniez minim, 4,5 milioane de lei pentru noiembrie şi decembrie pentru a funcţiona la limită. Practic, ne lipseşte finanţarea pentru 2824 de cazuri (…) Noi suntem plătiţi în funcţie de cazurile tratate, ceea ce nu e normal, pentru că nici pompierii nu sunt plătiţi în funcţie de numărul incendiilor stinse şi nici armata după numărul de războaie”, a spus Nagy Andras Robert.
Şi conducerea Spitalului municipal din Târgu Secuiesc spune că bugetul contractat nu acoperă necesarul pentru medicamente, materiale sanitare, salarii şi utilităţi.
„Am avea nevoie de 2,5 milioane de lei pentru a acoperi tot anul. Până acum în fiecare an am primit o rectificare bugetară şi sperăm că aşa va fi şi acum pentru că altfel nu vom putea plăti nici măcar salariile. Ceea ce pot spune sigur e că angajaţii vor primi pe data de 15 octombrie salariile pentru luna septembrie, dar ce va fi mai departe nu ştim”, a declarat pentru AGERPRES Canea Andras, directorul financiar al Spitalului din Târgu Secuiesc.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a menţionat că angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulţumiţi, prin urmare se vor ralia acţiunilor de protest ce vor fi organizate pe 24 septembrie la Bucureşti, precum şi celor ulterioare dacă revendicările nu vor fi satisfăcute. El a mai spus că şi în judeţul Covasna se vor strânge semnături în perspectiva declanşării unei greve generale în sistemul de sănătate.
„Situaţia e dezastruoasă după patru ani în care finanţarea spitalelor s-a redus permanent, utilităţile şi medicamentele s-au scumpit, iar salariile au scăzut (…) Revendicările noastre sunt: o mai bună alocare a resurselor către Sănătate, ne dorim 6% din PIB până în 2014, o lege a salarizării corespunzătoare, pentru că salariile au fost tăiate cu 25% şi veniturile sunt la nivelul din 2008, un contract de muncă sectorial pentru că acum nimeni nu mai are nici un drept şi blocarea aşa-zisei reforme a Ministerului Sănătăţii’, a spus Vasile Neagovici.
Potrivit acestuia, la mitingul programat săptămâna viitoare la Bucureşti vor participa 120 de sindicalişti din cele şase judeţe aflate în regiunea Centru. Oana Mălina Negrea/ AGERPRES