Clopoțelul a anunțat ieri deschiderea unui nou an școlar. La câteva dintre festivitățile organizate cu această ocazie de unitățile de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe a luat parte și redacția noastră.

Emoții la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”

La Școala Gimnazială ”Nicolae Colan” festivitatea a fost organizată la ora 9,00, în curtea instituției, în prezența conducerii școlii – a doamnei director Szőcs Emese, a doamnei director adjunct, Maria Dobrean, a conducerii grădiniței „Pinnochio”- doamna director adjunct Szilvasi Melinda, a cadrelor didactice, a elevilor și a rudelor acestora. Printre invitați s-au numărat doamna inspector de specialitate Tankó  Viorica, din partea Inspectoratului Școlar Județean Covasna, domnul Nemes Elod, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, părintele Bujoreanu Corneliu, și preotul David Gyorgy.

În deschiderea evenimentului, învățătoarele de la cele două clase pregătitoare au strigat catalogul. Cu pași timizi, emoționați, cei mici, conduși de părinții care le împărtășeau emoția s-au aliniat în fața școlii, alături de învățătoarele lor.

Conducerea școlii le-a urat bun venit celor prezenţi. Doamna director, Szőcs Emese, le-a adresat gândurile sale frumoase elevilor și dascălilor. La rândul său, doamna director adjunct, Maria Dobrean, a declarat: „Un cuvânt special de bun venit îl adresez bobocilor din clasa pregătitoare. Privindu-i, observ emoțiile, temerile sau incertitudinile care sunt firești atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dar, fiți liniștiți, doamnele învățătoare sunt aici pentru a vă fi sprijin și îndrumători, pentru a vă fi alături, zi de zi”. Doamna director adjunct le-a transmis apoi succes tuturor elevilor și i-a îndemnat să fie perseverenți: „Faceți lucrurile pe care credeți că nu le puteți face, iar dacă eșuați, încercați din nou (…) Singurii oameni care nu cad sunt cei care nu urcă”, a spus doamna director adjunct Maria Dobrean. Aceasta s-a adresat apoi și părinților, cărora le-a spus că este foarte important ca ei să fie alături de școală,  şi dascălilor cărora le-a urat sănătate și putere de muncă.

La rândul său, doamna inspector Tankó  Viorica, reprezentantă a IȘJ Covasna, a spus: „Dragi elevi, începutul unui nou an școlar, dincolo de momentul festiv și de momentul bucuriei reîntâlnirii cu prietenii și dascălii voștri, trebuie să vă reamintească faptul că a sosit momentul să mai urcați o treaptă în cunoaștere, pentru că învățătura este singurul mijloc prin care vă puteți împlini. Dragi părinți, așa cum au spus și doamnele directoare, acest demers migălos, nu este posibil fără sprijinul dvs. Nu trebuie să uităm că întreaga perioadă de formare și modelare a copiilor începe în familie și se consolidează ulterior, în mod organizat, în școală. Familia trebuie să asigure acel climat de afecțiune și echilibru de care copilul are nevoie pentru a crește frumos. Cu toții, copii și părinți, dascăli și educatori, apoi forurile cu responsabilități în acest domeniu, avem datoria ca, în ciuda greutăților care se ivesc de-a lungul timpului, să ne îndeplinim misiunea”.

Prin intermediul domnului Nemes Elod, primarul municipiului, Antal Arpad, a transmis elevilor mesajul său: „(…) Datoria noastră este să construim un viitor pe acest pământ și să îl transformăm în așa fel încât să ne determine pe toți să ne reîntoarcem aici, din orice colț îndepărtat al lumii ne-am afla. Totodată, este de datoria noastră să îl îngrijim, să îl ocrotim și să îl protejăm, căci așa cum avem o singură mamă, la fel, ne putem naște într-un singur loc, iar acest loc va determina, pentru tot restul vieții, cine suntem, felul nostru de a gândi,  ce scopuri şi  țeluri ne stabilim în viață (…) Trebuie să învățați bine, ca pe viitor, în meseria aleasă, să fiți cei mai buni, cei mai talentați, cei mai puternici și cei mai competitivi. Aceasta este sarcina și misiunea voastră!”

În acest an școlar, la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” vor învăța 320 de elevi.

Festivitate și la Liceul de Artă ”Plugor Sándor”

Tot ieri, la ora 10, 00, a avut loc şi ceremonia de deschidere a anului şcolar la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.

Pe chipurile elevilor din clasele mai mari se citea bucuria revederii cu colegii și cu dascălii, iar pe chipurile bobocilor din clasa pregătitoare se putea observa emoția, împărtășită și de părinți și apropiați, curiozitatea. „Bine ați venit în această superbă zi (…), prima zi în care pășim pragul anului școlar 2013-2014. În numele colectivului de cadre didactice din Liceul de Artă, vreau să vă doresc tuturor elevilor acestei școli, ca și în acest an școlar să răspundeți provocărilor și să fiți la înălțimea lor. De asemenea, ca și în anii școlari trecuți, să duceți cu cinste mai departe bunul renume al acestei școli!”, a spus doamna director adjunct, Iliescu Edinda, în discursul ei.

La rândul său, domnul director Lőfi Gellért s-a adresat celor prezenți : ” Deschiderea noului an școlar ne întâmpină cu speranțe, mari așteptări și bucurie (…) Pe lângă predarea materiei, noi îi educăm pe acești elevi cu fiecare gest, mișcare, prin programele noastre curriculare și extracurriculare. Principalul scop este îmbunătățirea continuă a competențelor de bază și așezarea fundamentelor necesare pentru învățarea ulterioară. Munca noastră poate fi reflectată prin rezultatele obținute, la care se mai adaugă și valorile pedagogice. Colegii mei fac eforturi serioase ca elevii noștri să primească valorile și cunoștințele necesare. Punem accent și pe formarea personalității, principalul scop fiind modelarea acestor elevi. Onestitate, responsabilitate, încredere, solidaritate, binele, adevărul, speranța, munca, acestea sunt valorile noastre fundamentale, pe care ne străduim să le sădim și în sufletul elevilor (…) Drumul nostru împreună este drumul cunoașterii și al autocunoașterii. Dragi elevi, vă urez un an nou plin de succes!”

La festivitate au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai autorităţilor locale.

Festivitate şi la „Constantin Brâncuşi”

La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, festivitatea de deschidere a noului an şcolar a început la ora 10.00, cu o scurtă slujbă religioasă ţinută de cei doi preoţi prezenţi – părintele Florin Gavrilă, de la Chichiș și profesorul de religie, părintele Sebastian Pârvu. Au răspuns invitației de a lua parte la eveniment reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, dar și oficialități locale. Astfel, la festivitate a participat  prefectul județului, domnul Dumitru Marinescu, doamna subprefect Georgeta Gheorghiu, domnul inspector Marius Popescu – din partea Inspectoratului Școlar Județean.

Adresându-se elevilor,  domnul Dumitru Marinescu a spus, printre altele: „Astăzi, pentru mulți dintre voi se deschide un nou capitol din viață, plin cu multe semne de întrebare, la care veți găsi un răspuns pe parcurs, prin muncă, sârguință și responsabilitate. Dragi elevi, școala trebuie făcută cu profesionalism și seriozitate (…) Educația este cheia formării personalităților, fiind esențială în formarea caracterelor puternice și corecte ale oamenilor de mâine (…) Școala este principala sursă a performanței viitoare, iar rezultatele bune la învățătură sunt cea mai bună bază pentru ca această performanță viitoare să se întâmple.”

La rândul său, doamna directoare a instituției, Rodica Pârvan, a spus: „Iată-ne în fața unui nou început (…). Este ziua în care mici și mari, elevii se adună la școală, locul în care devin mai bogați sufletește, capabili de a converti informațiile dobândite în valori morale și sociale proprii (…) Alături de elevi se află astăzi dascălii, gata să își deschidă mintea și inima pentru a primi, și apoi a forma o nouă generație de elevi. Dascălul adevărat este omul care se dăruiește. El arde la flacăra propriei sale vocații, el își măsoară existența nu numai în ani calendaristici, dar și în ani școlari. Anul școlar care a trecut a fost un an bun în evoluția școlii noastre. A fost anul în care am sărbătorit 11 ani de când purtăm numele lui Brâncuși, patronul spiritual care ne-a ocrotit realmente de la înălțimea geniului său creator.”

Aceasta a precizat că instituția pe care o conduce se pregătește să intre în asociația inițiată de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, comuna natală a marelui sculptor – Asociația „Familia Școlilor Constantin Brâncuși”. Astfel, în luna octombrie, reprezentanții Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe se vor deplasa la liceul tehnologic din Peștișani, unde se vor pune bazele „Familiei Școlilor Brâncuși”.

În acest an şcolar Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” va funcţiona cu un număr de 19 clase: liceu – zi şi seral şi şcoală postliceală. Aproximativ 70 de elevi încep clasa a IX-a, la specializările: gastronomie, activități economice, comerț.

Proiect realizat: Sala de festivități

În ceea ce priveşte resursele materiale, directoarea instituției a precizat că baza materială a şcolii este bogată. Elevii vor avea la dispoziţie 12 săli de clasă, două laboratoare de informatică, un laborator de cofetărie, un atelier de frizerie-coafură, cantină, bucătărie, laborator pentru tehnica servirii, bibliotecă şi un internat modernizat prin programul PHARE. Potrivit doamnei directoare Rodica Pârvan, s-au făcut pe parcursul verii lucrări de întreținere, igienizare, în toată școala. În plus, anul acesta, unul dintre obiectivele conducerii școlii – construcția unei săli de festivități –  s-a îndeplinit. În luna noiembrie, sala se dorește a fi inaugurată. Unul dintre proiectele de viitor ale conducerii liceului se leagă de construirea unei săli de sport.

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a sunat primul clopoţel

Curtea celei mai mai importante unităţi de învăţământ din judeţul Covasna a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de elevi mai mici şi mai mari, însoţiţi de părinţii lor, care au luat parte la  festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Ca în fiecare an, toţi cei prezenţi au primit binecuvântarea venită din partea  preotului Cristian Groza.

Directoarea CNMV, Luminiţa Costea,  le-a urat „bun venit”  elevilor care au păşit pentru prima dată pe porţile acestei şcoli, respectiv  „bobocilor” din  clasa pregătitoare, celor care au sosit în clasa a V-a din alte şcoli, precum şi liceenilor  din clasa a IX-a. Încă din prima zi de şcoală, aceasta i-a atenţionat pe  elevii claselor a XI-a şi a XII-a că în noul an şcolar vor lua parte  la simulări de bacalaureat, în vederea testării cunoştinţelor acumulate, pentru a se  menţine pe  locul fruntaş pe care CNMV  s-a clasat în anul şcolar precedent,  în judeţul Covasna, în ceea ce priveşte examenele naţionale. „Sperăm din suflet ca la sfârşitul acestui an procentul de promovabilitate să fie cel puţin ca cel de anul trecut.(…) Mult succes tuturor!”, a conchis directoarea CNMV, Luminiţa Costea.

Prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, Mădălin Guruianu, preşedinte PNL Sfântu Gheorghe şi, totodată, consilier local, a spus în faţa celor prezenţi: „(…) Ar trebui să nu uitaţi că numai dacă vă implicaţi veţi putea schimba în bine această şcoală care, eu cred că în ultimii ani s-a transformat foarte mult şi foarte bine, şi trebuie să îi felicit atât pe cei din conducere cât şi pe dumneavoastră, atât cadrele didactice şi mai ales părinţii pentru că aţi susţinut toate aceste modificări”. Acesta a ţinut să precizeze că primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, precum şi senatorul Marius Obreja transmit elevilor numai gânduri bune. În încheierea discursului său, Mădălin Guruianu  a amintit că, în continuare, Consiliul Local va investi în infrastructura şcolară, aşa cum a procedat şi în anii anteriori.

Început de an şcolar la întorsura Buzăului

Ieri, toate drumurile din Întorsura Buzăului au dus către unităţile de învăţământ care, în noul an şcolar, şi-au deschis porţile pentru un număr de  2100 de şcolari. În prima zi de şcoală, doar Liceul teoretic„ Mircea Eliade” nu şi-a întâmpinat elevii în clădirea renovată şi modernizată, acest lucru urmând să se întâmple în cursul lunii noiembrie a.c., odată cu finalizarea lucrărilor. Primarul oraşului, prof. Leca Băncilă, ne-a spus că una dintre problemele în a cărei rezolvare se va implica personal, în noul an şcolar, o reprezintă absenteismul.  Acesta a menţionat că, în prezent,  oraşul Întorsura Buzăului „ furnizează” învăţământ liceal pentru toată zona, respectiv Barcani, Sita Buzăului, Vama Buzăului şi chiar Teliu,din judeţul Braşov.

Un nou an școlar sub semnul optimismului…

Ca în toate școlile județului, și la Scoala Gimnazială „Ady Endre” noul an școlar a debutat sub semnul optimismului. După o vacanță binemeritată, sute de elevi și părinți au inundat curtea școlii încă de la primele ore. Curtea școlii a fost pregătită pentru întâmpinarea elevilor și invitaților dar  nici clasele nu s-au  lăsat  mai prejos.O adevărată atmosferă de sărbătoare…

La festivitatea de deschidere noua conduce a școlii a prezentat  prioritățile pentru noul an școlar.Printre acestea se numără deschiderea către comunitate,îmbunătățirea rezultatelor la învățătură,extinderea  legăturilor de parteneriat dar și intensificarea activităților extrașcolare. Continuarea unor proiecte devenite  tradiționale,g ăsirea unora noi și atractive pentru elevi ,care să necesite implicarea părinților,constituie alte ținte importante pentru cadrele  didactice.

Un nou an școlar  a debutat…Fețe îmbujorate,ochi sclipitori,chipuri vesele…În această zi de septembrie școala a pășit pe drumul schimbării !

Ana Alina Costache; Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail