În perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013, crescătorii de bovine pot depune cererile pentru pentru plăţile naţionale directe complementare (PNDC) pe anul 2013.
Directorul executiv al APIA Covasna, doamna Angela Negoiță, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, că începând de astăzi, 17 septembrie (a.c.) și până în 28 octombrie (a.c.), toți fermierii vor fi programați să se prezinte la APIA pentru depunerea cererilor pentru primele de plăți naționale directe complementare în sectorul zootehnic, specia bovine. Data de referință este 31 ianuarie 2013.
Trebuie să fie îndeplinite condițiile!
Potrivit Ordinului MADR pentru stabilirea noului mod de implementare a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, publicat în Monitorul Oficial în 12 septembrie, prima pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte se acordă celor care îndeplinesc următoarele condiții: exploatația trebuie să fie înscrisă în Registrul Național al Exploatațiilor, la data solicitării primei; solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012-2013; solicitantul să fi livrat și/sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone de lapte în anul de cotă 2012- 2013. Prima pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte se acordă pe tonă de lapte produs, și înregistrat la livrări și/ sau vânzări directe în Sistemul de administrare al cotelor de lapte în anul de cotă 2012- 2013.
Prima pentru schema decuplată de producție în sectorul carne se acordă celor care îndeplinesc cumulativ condițiile: dețin un efectiv de minim 3 capete de bovine cu vârsta de minim 6 luni, la data de referință 31 ianuarie 2013, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minim 7 luni, existent în exploatație la data de referință; exploatația de bovine este înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor la data de referință 31.01 2013 și la data solicitării primei.
Atenție la documente!
Fermierii trebuie să rețină că, pentru a putea fi depusă, cererea trebuie să însoțită, în mod obligatoriu, de următoarele documente: Copie de pe buletinul de identitate /cartea de identitate/codul unic de înregistrare/ certificatul de înregistrare; copie după pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă/ copie după documentele care atestă ieșirile din efectiv, după caz pentru schema decuplată de producție în sectorul carne; copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum și a cantităților de lapte livrate și/sau vândute direct în anul de cotă 2012-2013, în cazul solicitării primei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte.
Important! Trebuie reținut că producătorii agricoli care solicită primele vor depune la Centrul Județean APIA, odată cu cererea de solicitare a primelor, adeverință emisă prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit, care atestă că bovinele existente în exploatație la data depunerii cererii sunt cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, iar acțiunile prevăzute sunt efectuate la zi, precum și adeverință prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului, eliberată de către o asociație a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate națională sau de către o asociație a crescătorilor de bovine legal constituită, afiliată la o organizație a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate națională.
De reținut!
Reprezentanții Centrului Județean APIA Covasna au făcut deja programările. Trebuie reținut că: fermierii când pornesc către APIA trebuie să aibă la ei, în mod obligatoriu, actele menționate anterior, însă pentru a ușura procedura, reprezentanții Asociațiilor vor fi prezenți la APIA și vor elibera pe loc adeverința prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului. De asemenea, adeverința pentru cota de lapte poate fi găsită deja la APIA.
IMPORTANT: să se respecte programările!
Pentru că timpul de preluare a cererilor este foarte scurt, este foarte important ca fermierii să respecte programările făcute de APIA Covasna. „Când e programat la noi, fermierul trebuie să și vină. E foarte important! Noi vom lucra cu toată lumea care se ocupă și cât putem, dar rugăm fermierii să se prezinte la APIA atunci când sunt programați”, a subliniat directorul executiv al APIA Covasna, doamna Angela Negoiță.
Spre exemplu, săptămâna aceasta, în data de 19 septembrie (a.c.), joi, sunt programați să se prezinte la APIA cei din Vârghiș. În 20 septembrie (a.c.)- vineri, sunt programați cei din Sfântu Gheorghe, Valea Crișului, Arcuș și Ojdula. Săptămâna viitoare, în 23 septembrie, sunt programați cei din Ghidfalău; în 24.09.2013, sunt așteptați cei din Bodoc, iar în 25 septembrie – cei din Chichiș, Dobârlău și Reci, în 26 septembrie, cei din Brețcu, în 27 septembrie, cei din Zagon și Târgu Secuiesc, iar în 30 septembrie, cei din Herculian și Aita Seacă. În luna octombrie, sunt programați și fermierii din alte localități.
Alte obligații
Mai trebuie știut că producătorii agricoli care dețin un efectiv de minim 20 de capete de vaci în exploatație la data depunerii cererii, în termen de trei luni de la data limită de depunere a cererilor (deci din 28 octombrie, a.c.), vor trebui să înscrie întreg efectivul de vaci în Registrul Genealogic al Rasei deținut de asociația/ agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului Genealogic.
După înscrierea efectivului de vaci în Registrul Genealogic al rasei, solicitanții vor depune până în 29 ianuarie 2014 inclusiv, la Centrul Județean al APIA, o adeverință eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic, care confirmă înscrierea animalelor în Registrul genealogic al rasei.
Ana Alina COSTACHE