Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a emis ieri aviz favorabil pentru fabrica de prelucrare a lemnului pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască în localitatea Reci.
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat pentru AGERPRES că au fost parcurse toate etapele procedurale prevăzute de lege şi, contrar unor păreri venite din sfera civilă, nu au existat motive justificate pentru a nu se elibera avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ).
„Am luat în considerare toate punctele de vedere, toate observaţiile justificate care au fost formulate, inclusiv cu prilejul dezbaterii publice organizate la Reci, şi am solicitat completarea raportului de mediu (…) Noi ne-am făcut treaba conform legii. Subliniez că la Reci se doreşte construirea unei fabrici de prelucrare şi rindeluire a lemnului, deci nu de exploatare, iar aceasta nu va afecta peisajul, sursele de apă şi nici biodiversitatea”, a spus Gheorghe Neagu.
Consiliul Judeţean Covasna va avea ultimul cuvânt de spus în ce priveşte aprobarea PUZ şi emiterea autorizaţiei de construcţie, a mai spus directorul APM Covasna.
Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie a.c că intenţionează să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci, în care va investi 150 de milioane de euro, urmând să creeze circa 650 de noi locuri de muncă. Preconizata investiţie a generat reacţii de protest din partea unor cetăţeni, lideri politici locali şi organizaţii nonguvernamentale care au afirmat că fabrica va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului, va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale ‘Mestecănişul’ de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă. La dezbaterea publică organizată recent, la Reci, au participat aproape 150 de persoane care s-au declarat pro sau contra acestei investiţii.
Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, în principal în Japonia.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES