Deși i-a fost contestat din multe părți mandatul interimar al doamnei Kerestely Irma ca și lider al învățământului covăsnean, aceasta a început din nou anul școlar în forță, numind 22 de noi conducători de unități de învățământ în întreg județul Covasna. Bineînțeles că fără concurs și bineînțeles că fără să respecte legea transparenței decizionale. Aflată de 16 ani în fruntea Inspectoratului Școlar Covasna și actualmente consilier județean UDMR, doamna Keresztely Irma a demarat și în acest an aceeași procedură de „facere și desfacere” în învățământul covăsnean, fără să țină de cele mai multe ori cont de profesionalism sau circumstanțe, ci doar de bunul plac al domniei sale.

Înainte să intru în acest subiect, mi-ar plăcea să ne reamintim momentul din toamna anului trecut, 2012, când doamnei Keresztely Irma i se încheie oficial mandatul și domnul Remus Pricopie de la PSD, Minsitrul Învățământului, nu organizează concurs în acel an pentru postul de Inspector Șef la I.Ș.J. Covasna, deoarece dânsa nu s-ar fi putut înscrie, având mai puțin de 4 ani până la pensionare, și o numește în continuare interimar. O decizie care uluiește lumea, deoarece vorbim de un membru UDMR de frunte și, după cum credeam noi, UDMR nu era cooptat la guvernare. Domnul ministru nu ezită însă când este vorba de schimbarea Inspectorului Șef Adjunct, numind-o pe doamna Rădița Palela, consilier local PSD, în funcția de secund la IȘJ Covasna. Următoarele luni au clarificat mult al doilea pact de coabitare al PSD, după cel cu Traian Băsescu, urmând cel dintre PSD-UDMR. 

Din acest moment, tandemul UDMR-PSD începe să-și arate roadele, nu numai la Inspectoratul Școlar Județean, dar și la alte instituții deconcentrate din județul Covasna, unde sunt păstrați, reconfirmați sau aduși alți directori de instituții deconcentrate, sprijiniți deschis, sau chiar membri ai UDMR. Luni întregi nu am făcut decât să atragem atenția în interiorul USL că nu este în regulă ceea ce se întâmplă, și, că UDMR este adus pe ușa din spate la guverrnare, în condițiile în care nu se recunoaște deschis acest lucru. Cel mai grav lucru ni se părea, și în continuare ni se pare, că partidul care se considera în Covasna „reprezentantul românilor” din Covasna a încheiat o a doua coabitare, după cea cu Traian Băsescu, de data aceasta cu UDMR. Când noi am dorit să candidăm separat de dânșii la alegerile locale, exact o situație de genul acesta am dorit să evităm: mesajele noastre de bună pace și înțelegere, adresabilitatea către întreaga comunitate, mesajele bilingve și candidații din ambele etnii din zonă, credeam și încă mai credem că ne pot apropia de normalitate, evitând clișeul de genul „noi luptăm pentru românii din Covasna” și am citat astfel sloganul de campanie al PSD Covasna. Ei bine, doar la câteva luni, exact PSD Covasna, în frunte cu domnul președinte Horia Grama, „bate palma” cu cei de la UDMR și șterge cu buretele toate declarațiile din campanie. Ba, uneori mai iese cu niște declarații prin care vrea să-și păstreze imaginea de „apărătorul românilor din Covasna”, dar cam atât. Nu mișcă un deget pentru ca situația din zonă să se schimbe, mai ales acolo unde ar fi putut, vezi situația evidentă de la Inspectoratul Școlar Județean, instituție aflată în subordinea unui Ministru al Învățământului condus de un coleg al domniei-sale.

Sunt convins că în cel mai scurt timp vom afla numele celor 22 de oameni numiți discreționar de către doamna Inspector Șef Keresztely Irma la începutul acestui an școlar în funcțiile de director și director adjunct la unitățile de învățământ din județ. Și să nu credeți că le contest acestora în bloc orice calitate managerială. În nici un caz nu aș putea face o asemenea generalizare pripită, complet eronată. Mai mult, sunt convins că există și exemple pozitive de oameni pregătiți, competenți și dornici să facă treabă în posturile obținute. Dar nu pot să nu atrag atenția, în rândurile care urmează, asupra a 3 dintre aceste numiri.

Prima situație interesantă este la mediatizatul liceu din Covasna, Kőrösi Csoma Sándor, unde ambii directori au fost schimbați, recunoscându-se astfel, dacă înțeleg eu bine, că lor le-a aparținut vina în conflictul din primăvară cu „bentița tricoloră / imnul”. Se nasc două întrebări aici: 1. De ce această decizie nu a fost luată mai devreme, în urma anchetei efectuată de către Comisia desemnată de către Ministerul Învățământului, de exemplu? 2. De ce doamna Keresztely nu a fost și dânsa demisă, în solidaritate cu cei doi directori, deoarece gestionarea defectuoasă a cazului a pornit totuși încă de la vârful instituției?

A doua situație este la Grădinița Pinocchio, aflată în structura Școlii „Nicolae Colan”, unde directoare a ajuns o doamnă, fostă secretară la Inspectoratul Școlar Județean, Silvási Melinda,  cu oarecari legături de rudenie cu soțul doamnei Keresztely Irma.

A treia și cea mai hilară situație este la Grădinița „Benedek Elek”, unde în vară a fost un mandat interimar al unei „persoanei neutre” Vancsa Magdolna, o persoană care nu avea decât studii liceale pentru a obține funcția respectivă, dar care a putut fi director interimar. Iar la acest  început de an, directoare a fost numită o doamnă din Ilieni, doamna Petho Eniko, din nou fără nici un fel de respectare a condițiilor de transparență decizională, fără să fie întrebate cadrele didactice din acea grădiniță și fără acordul Inspectorului de specialitate. Lucruri extrem de grave și împotriva legii, dar cine să ia atitudine? Nu doresc să contest abilitățile sau inabilitățile doamnei respective, despre care nu știu absolut nimic, deocamdată, dar procedural a fost un dezastru de numire, în ciuda alternativelor net favorabile din grădiniță, a fost preferată o „apropiată” a doamnei inspectoare șefe, chiar dacă nu îndeplinea toate condițiile legale. De exemplu acest articol 257: „Funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadre didactice titulare membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional”.

Atitudinea doamnei Kerestely Irma a fost clară și tranșantă în oricare dintre subiectele de mai sus, dar și în altele care mi-au fost aduse la cunoștință, și denotă din plin autosuficiența pe care a căpătat-o în mai bine de „trei cincinale de când conduce învățământul covăsnean pe înalte culmi”: „CÂT TIMP NU SE DĂ CONCURS, NUMESC PE CINE VREAU EU, IAR PUNEREA ÎN DISCUȚIE A NUMIRILOR FĂCUTE DE MINE, ÎNSEAMNĂ UN ATAC LA ADRESA INSPECTORULUI ȘCOLAR JUDEȚEAN”.

Ce ar trebui să se mai întâmple domnule Ministru Remus Pricopie, pentru ca Partidul Social Democrat să nu o mai susțină pe doamna Keresztely Irma de la UDMR în funcția de Inspector Școlar Județean în Covasna?

 

Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail