Domeniul agricol va oferi în următorii ani cele mai multe şanse pentru dezvoltarea unei afaceri, iar faptul că tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre mediul rural este un fenomen pozitiv, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, la postul de televiziune Antena 3.

„Eu nu cred că tinerii merg în mediul rural ca să cultive pământul doar pentru a avea ce să mănânce, ci merg în mediul rural pentru a-şi dezvolta o afacere proprie. Consider că domeniul agricol va oferi în următorii ani cele mai multe şanse pentru dezvoltarea unei afaceri, iar faptul că tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre mediul rural îl consider un fenomen pozitiv, şi nu unul negativ. În plus, spre mediul rural nu se îndreaptă doar tinerii, ci şi persoanele în vârstă, care sunt de părere că e mai bine să se retragă la ţară, unde beneficiază de un mediu de viaţă mai sănătos”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

În ceea ce priveşte categoria pensionarilor, ministrul Muncii a precizat că, în ultima perioadă, s-au dezvoltat anumite programe speciale de susţinere a celor aflaţi la vârsta a treia.

„Încercăm în ultimul timp să dezvoltăm anumite programe speciale de susţinere a pensionarilor. Ei apelează de mai multă vreme la Casele de Ajutor Reciproc (CAR) – o formă de întrajutorare creată de ei pentru ei”, a afirmat Câmpeanu.

Pentru absolvenţii de studii superioare, Mariana Câmpeanu a anunţat că, de curând, a fost promovată o lege prin care patronii sunt stimulaţi să îi angajeze.

„Legea referitoare la stimularea patronilor care angajează tineri de-abia a fost promovată şi nu avem, încă, o statistică referitoare la efectele acestui act normativ. Sperăm, însă, să avem datele în cauză până la sfârşitul anului, mai ales că este vorba şi de două proiecte pilot, fiecare în valoare de cinci milioane de euro. În cazul absolvenţilor de gimnaziu, legislaţia a fost îmbunătăţită în sensul introducerii unei perioade de ucenicie la locul de muncă, pentru a le permite tinerilor să capete experienţă profesională”, a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit şefului de la Muncă, persoanele de peste 35 de ani pot apela la programele de reconversie profesională oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

„Este important ca aceste cursuri de formare profesională să nu se facă doar formal, ci să presupună într-adevăr o acumulare de cunoştinţe. Sunt meserii care au început să fie cerute pe piaţa muncii şi, ca atare, este nevoie de oameni care să ştie aceste meserii”, a conchis Mariana Câmpeanu.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail