În luna iunie a.c. a fost implementat Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind Alcoolul şi alte Droguri (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) identificat uzual prin abrevierea ESPAD.
Studiul ESPAD pe anul 2011 se adresează populaţiei tinere în vederea evaluări tendinţelor înregistrate în consumul de droguri. La nivel European proiectul este coordonat de către Centrul Suedez pentru Informaţii despre Alcool şi Alte Droguri (CAN) – Suedia, în cooperare cu Grupul Pompidou al Consiliului Europei. În România studiul este implementat de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB) şi de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu acordul şi sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Studiul, aplicat şi la nivelul oraşului Sfântu Gheorghe, va cuprinde un chestionar care va fi în întregime anonim. Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, este responsabilă cu colectarea datelor la nivel judeţean. Inspectorul pentru prevenirea criminalităţii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna, Liliana Lazea, ne-a spus că rezultatele obţinute nu vor conţine numele respondentului sau orice alt tip de informaţie care să permită identificarea sa. Liliana Lazea a precizat că rezultatele acestui studiu vor fi făcute publice până la sfârşitul anului în curs. Pe baza chestionarului se vor obţine rezultate exacte în ceea ce priveşte media de vârstă a consumatorilor de substanţe halucinogene, alcool şi tutun, motivele consumului, măsurarea influenţei, a presiunii şi a complianţei familiei sau mediului social dar şi nivelului de cunoştinţe pe care aceştia le au legate de riscurile la care se expun.
Inspectorul pentru prevenirea criminalităţii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog Covasna, ne-a mai spus că la nivelul oraşului nostru în şcolii sau licee nu se poate vorbi despre un fenomen real de consum de droguri. Acest lucru se explică prin faptul că Sfântu Gheorghe este un oraş relativ mic, iar apariţia acestor substanţe, la noi în judeţ, este mai dificilă decât în alte zone ale ţării. Scopul acestui proiect este acela de a preveni şi de a reduce consumul substanţelor de acest tip, prin promovarea unor comportamente sănătoase. Valorile promovate de Agenţia Naţională Antidrog în relaţiile interinstituţionale şi în intervenţiile directe adresate categoriilor de vârstă vulnerabile şi consumatorilor de droguri sunt: deschidere instituţională, transparenţă şi flexibilitate decizională, egalitate de şanse şi accesibilitate nediscriminatorie şi gratuită a consumatorilor de droguri la serviciile de asistenţă.
Anna-Maria Chiţu