Meşteri fierari din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia vor participa la prima ediţie a „Întâlnirii fierarilor” ce va avea loc în municipiul Sfântu Gheorghe la începutul lunii septembrie a.c. Evenimentul are ca scop promovarea şi perpetuarea meşteşugurilor tradiţionale şi va cuprinde, printre altele, expoziţii cu obiecte din fier forjat manual, demonstraţii practice şi un târg meşteşugăresc.
Organizatorul evenimentului, Kovacs Istvan, a declarat că ideea i-a venit după ce a vizitat atelierul de fierărie a lui Nagy Gyorgy din localitatea Tălişoara, care i-a făcut o adevărată demonstraţie de măiestrie.
Nagy Gyorgy a declarat pentru AGERPRES că a învăţat meserie de la tatăl său şi, chiar dacă nu este foarte bănoasă, vrea să ducă mai departe tradiţia familiei.
„Pe vremuri în fierăria noastră se făceau căruţe, se potcoveau cai, apoi s-au făcut lucruri pentru tractoare, iar acum facem mai mult obiecte decorative din fier forjat. Nu e foarte uşor să lucrezi câte 12-13 ore la forjă şi nu se câştigă atât de mult cât câştigă cei care lucrează industrial, la serie. Dar este o meserie frumoasă”, spune Nagy Gyorgy.
Potrivit acestuia, la întâlnirea fierarilor ce va avea loc în perioada 7-8 septembrie a.c vor participa peste 20 de meşteri din ţară şi străinătate.
Muzeograful Gazda Eniko de la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe a declarat că meseria de fierar are tradiţie în judeţul Covasna şi era foarte importantă şi respectată.
„Pe vremuri în fiecare sat era câte un astfel de meşter, au existat şi bresle ale fierarilor (…) Din fier forjat se fac şi acum balcoane, garduri şi obiecte decorative. E o meserie de viitor”, afirmă Gazda Eniko, amintind că la Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc există numeroase mărturii legate de trecutul acestui meşteşug.
Întâlnirea fierarilor va avea loc la Complexul Parc din Sfântu Gheorghe şi este organizată de Asociaţia SVESZ, Muzeul Naţional Secuiesc şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES