Limba nostră-i limbă sfântă,

Limba vechilor cazanii,

Care-o plâng şi care-o cântă

Pe la vatra lor ţăranii”.

( Alexei Mateevici- Limba noastră)

Pentru prima dată  în România va fi marcată la sfârşitul acestei săptămâni, în data de 31 august,  „Ziua Limbii Române”,  sărbătoare  ce a fost legiferată de Parlament la această dată  pentru a se sincroniza cu românii de  peste Prut, care celebrează această zi începând cu anul 1989.

„Limba noastră e pom viu… ramurile bătrâne şi fără suc se usucă şi cad, mlădiţe tinere ies şi cresc; frunza se veştejeşte şi se scutură, dar alta nouă curând îl împodobeşte; toate ale lui se fac şi se prefac. Iar tulpina rămâne totdeauna aceeaşi” afirma  Andrei Şaguna în prefaţa la Biblia tipărită la Sibiu,  în anii 1856-1858.

Această importantă sărbătoare va fi marcată în  judeţul Covasna printr-un  eveniment cultural-literar omagial  „Ziua Limbii Române” organizat la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, de către Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Societatea de Ştiinţe Filologice- Filiala Covasna şi  Despărţământul Astra Covasna-Harghita, în colaborare cu Radio Tg. Mureş şi revista „Vatra Veche” din Tg. Mureş.

Evenimentul care va fi coordonat de prof. dr. Luminiţa Cornea cuprinde, printre altele: vizitarea Casei memoriale „Romulus Cioflec ” din satul Araci, comuna Vâlcele; „Rugăciune” de Mihai Eminescu-recită eleva Daria Bugnar;  Dăinuire întru limba română- prezintă prof.dr. Luminiţa Cornea; Simplitatea şi corectitudinea limbii române la Nicolae Colan- prezintă prof. dr. Alexandru Surdu; Poeţii aduc laudă limbii române- recită din propriile creaţii poeta Mihaela Aionesei şi poetul Izet Baubec; Limba română şi limba latină- prezintă prof Maria Stoica; Versuri închinate Limbii Române recitate de actriţa Duţa Guruianu de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe; recitări şi cântece populare interpretate de elevi de la Colegiul Naţional „ Mihai Viteazul” coordonaţi de înv. Doina Gheorghincă şi înv. Valeria Păcală; lansarea volumului „Întru lumina munţilor. Fragmente de spiritualitate românească”, de prof. dr.Luminiţa Cornea, Editura Nico Tg. Mureş, 2013; prezentarea expoziţiei „Vitrina cărţii donate de MNCR” ce va cuprinde volume lansate de-a lungul anilor la muzeul din Araci şi donate, cu autograf, de către autori; discuţii în curtea muzeului, la umbra nucului bătrân.

Limba este oglinda curată a sufletului unui popor

 În Discursul de recepţie la Academia Română, intitulat Biserica neamului şi unitatea limbii româneşti (28 mai 1945) Ierarhul academician Nicolae Colan dă mai multe definiţii limbii române, precum: „Limba este în primul rând cel mai de căpetenie mijloc de înţelegere între fiii aceleiaşi naţii”; „limba noastră este mai mult decât atât. Ea ascunde în sine, ca într-o cutie magică, întreaga viaţă a unui popor: cu trecutul cel mai îndepărtat, cu pământul care l-a hrănit şi care i-a încântat privirea, cu împrejurările sociale în care a vieţuit, cu îndeletnicirile sale zilnice, cu credinţa care l-a mângâiat în vremuri de restrişte şi care i-a îndrumat năzuinţele, cu toată civilizaţia şi cultura la care a izbutit să se înalţe, din treaptă în treaptă, de-a lungul veacurilor”. „ Limba este oglinda curată a sufletului unui popor, însuşirilor de temelie, care îi definesc firea şi caracterul; e cartea deschisă a năravurilor lui bune şi rele”.

Aşadar, să sărbătorim împreună, pentru prima dată, „ZIUA LIMBII ROMÂNE”, duminică, 31 august a.c., la  Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail